sesak dada dengan perangai manusia

Assalamualaikum. 

Hari ni akak rasa macam krik krik sangat so akak agak mereng jadi akak perlu menulis. Nak lepaskan sesak di dada.

Memang manusia sangat perangai. 

Pernah sekali tu akak ada ingatkan seseorang pasal reality kehidupan which is memang betul la. Hidup ibarat roda, kadang di atas kadang di bawah. Tapi dia tak dapat terima point akak cakap.

Haishh berbulu pulak akak.

Pernah paham tak apa maksud tegur dengan hikmah?

Maksudnya tegur yang bilamana perlu selitkan kelembutan, kelembutan harus diutamakan. Dan jika memerlukan ketegasan maka ketegasan harus diluahkan. Ha macam tuh.

Atas dasar pemahaman begini akak lalui kehidupan seharian. Bila perlu bersuara lantang akak automatic akan mengutarakan ber das-das soalan.

Akak tak marah akak tanya untuk kepastian.

Bila perlukan pendapat dan akak rasa situasi perlukan pendapat akak maka keluarlah kenyataan yang pahit tapi benar. 

Ada sesetengah yang terperanjat akan cepat-cepat protect diri sendiri dengan keluarkan statement, ‘ eh puan jangan lah marah, sabar kita bincang’.

Bukan bermaksud aku tanya soalan bertubi-tubi aku marah.
Pon*** betul cepat melatah ni.

Masih lagi panas ni. Astagfirullah. 
Baru nak consistent buat kebaikkan. 

Syaitan cepat je nak menjatuhkan.


sesak dada dengan perangai manusia sesak dada dengan perangai manusia Reviewed by Rodiah Amir on April 12, 2017 Rating: 5

No comments:

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Contact


Powered by Blogger.