Netizens terasa hati dengan Statement Vivy Yusof

vivy yusof kena kecam

Assalamualaikum.. aluuuuu

Dah baca artikel Vivy Yusoff yang dia announce that she’s pregnant anak ke tiga. Tahniah. Semoga perjalanan mengandung dan melahirkan baby dipermudahkan oleh Allah. Sebelum berceloteh panjang, apa yang dikongsi sekadar pendapat peribadi ya. I love Vivy. Admire kekuatan dia and her involvement in business. 

Apa pun artikel yang ditulis Vivy telah mendapat pelbagai reaksi daripada kaum ibu yang pernah/ sedang mengandung. Rasanya dia tak sangka pun akan dapat kecaman sebegitu rupa. Ada yang extreme dalam memberi comment.  Takut baca. 

Bagi pendapat Kak Diah, apa yang Vivy tulis seolah-olah mewakili majikan-majikan kat luar sana bila berhadapan dengan isu mc, cuti dan performance pekerja perempuan yang mengandung. Sedih sebab realitinya bila di sahkan mengandung seolah-olah pekerja itu adalah suatu beban dan segala benda hebat, prestasi mengagumkan sebelum dia mengandung yang pernah dia buat seolah-olah lenyap begitu sahaja. 

Salah ke kalau mengandung semasa bekerja? Sepatutnya hargailah kan. Melahirkan generasi pelapis dan juga pemimpin di masa hadapan tapi dapat layanan yang teruk daripada masyarakat. Unfair. 

Petikan artikel Vivy yang ni buat ibu-ibu bersuara rasanya: 

Oh, the amounts of MC slips I received and even calls from their husbands and mothers to tell me they wouldn’t be coming in to work – I dreaded it and used to complain to the HR department. Pregnancy shouldn’t impair your ability to perform and it shouldn’t affect your other teammates whose work you are also delaying. I was (still am) a tough love kind of boss and “It’s all in the mind” is what I would usually say to my pregnant colleagues because that’s what I told myself when I was pregnant.  

Tak adil nak judge orang lain berdasarkan apa yang kita tak rasa. Dan oleh sebab mungkin ada segelintir/sebilangan perempuan yang bohong sunat sebab nak mc habis semua perempuan mengandung terpalit sama. 

Dan ayat Vivy bila dia pun alami pregnant syndrome 

– “There was medication for this? “Why didn’t you say so earlier?! Prescribe me a double dose, please.” – 

Sebab dia ada duit nak bayar everything dan dia mampu so dia tak ada masalah nak hilangkan all the syndrome compared to others yang nak ke klinik pun berkira-kira. 

I went to the office smiling. I could feel Vivy slowly creeping back into my life and a happier mood surrounded me. I rubbed my tummy and suddenly was reminded to be grateful for everything. I had been so blinded by Pivy that I had forgotten to bask in the joy of becoming a mother once again. Oh my goodness, I’m going to have another baby! Yay!

Dan secara logiknya, dia mampu ke pejabat, happy dengan anak-anak sebab dia mampu nak guna khidmat orang gaji and bla-bla-bla. Dia tak perlu masak, or less burden sebab ada system sokongan yang kuat. Rezeki dia. 

Pengalaman sendiri. 

Kak Diah sendiri pernah alami isu diskriminasi wanita hamil di tempat kerja. Lama dulu pernah apply penukaran jabatan. Bila diri sendiri di tendang macam bola dan bila nak follow up alasan pihak terbabit adalah lebih kepada menunding jari dan status berada atas pagar. Sehingga lah cerita sebenar keluar. Antara sebab utama penukaran gagal adalah sebab mengandung. 

Kali kedua setelah beberapa tahun di offer lagi sekali untuk post yang sama, tapi kali ni Kak Diah yang menolak (tengah pregnant dan Jabatan tu tak tahu). Risau pisang berbuah dua kali dan dapat layanan buruk daripada mereka. Cukup la sekali dipermainkan dan rasa maruah tu dibawah kaki mereka. Alahai emo ok. 


8 comments:

  1. tq diah sharing.. memang x taw pun cerita dia hihihihi...tahniah buat vivy mengandung anak no 3

    ReplyDelete
  2. Oo.. ada dengar jugak netizen kecam dia.. tp x baca pun article tu.. nasib akak share, so paham la dilah apa issuenya.. haha.. btw, dilah follow cni ye..

    ReplyDelete
  3. betul akak, kita tak rasa kita tak tau apa wanita mengandung di luar sana rasa. setiap orang lain symptom dia. shu sendiri pun walaupun tak alami, tapi suami yang alami alahan semua tu. kita boleh tau. semua ni ujian dari Allah S.W.T.

    jangan kita bandingkan diri kita dengan orang lain.

    ReplyDelete
  4. Darling I wish you have written this in English instead because it sure looks interesting judging the English part.

    ReplyDelete
  5. Darling, I wished you have written this in English because judging from the English comment, this sure looks interesting!

    ReplyDelete
  6. Sad to hear about discrimination in the office because of pregnancy but it does happen, even could be worse with a female boss! But bad things never last and the good things will come eventually. Always remember that and believe in it.

    ReplyDelete
  7. Discrimination happens everywhere, unless we call them out that's when they will be alarmed, and break the norm. Sometimes they think old policies works because everyone follows even its unfair. But if you stand on the truth and right, you'll always win.

    ReplyDelete
  8. That's a really sad experience in office places for pregnant woman! I kinda afraid these kind of things happen to me too, I'm glad that she manage to overcome it.

    ReplyDelete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.