Pdpr Untuk Anak Tapi Ibu Bapa Yang Penat

Semenjak Menteri Pendidikan umumkan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dilaksanakan sebagai alternatif pembelajaran norma baharu aku sebagai ibu bapa yang terlibat memang tak lena tidur. Penat woi.

Tak pernah aku bayangkan akan burn out. Kes aku, anak sorang sahaja yang sekolah pun dah penat macam ni, bayangkan ibu bapa yang ada anak ramai. Nak kena handle dan guna berapa banyak peranti untuk kemudahan pembelajaran secara online.

Perghh menangis.


Belajar Guna Google Classroom

Memang dah bermula dari tahun lepas pun sesi pembelajaran di Google Meet dan  Google Classroom untuk semak kerja sekolah cikgu bagi. Tahun lepas masih relax sebab kita semua bayangkan akan ke sekolah bila masuk tahun 2021.

Tapi malangnya tidak ya, jadi cikgu memang fokus pemberian kerja sekolah secara dalam talian. Mana yang boleh tulis di kertas, buku tulis, buku latihan dan ada juga yang perlu rakam video kemudian submit kepada cikgu terlibat.

Belum sampai seminggu PDPR dilaksanakan dan cikgu semakin aktif dalam pembelajaran anak-anak. Dari satu sudut aku setuju lah sebab anak aku kembali bersemangat nak belajar dan lebih peka bila melibatkan pelajaran.

Tapi antara perkara belakang tabir sebagai ibu bapa perlu sediakan keperluan dan kesiap sediaan anak nak belajar secara online agak mencabar.  




Cabaran Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah

Cabaran utama ialah untuk anak-anak kekal fokus semasa pembelajaran diadakan. Agak sukar untuk fokus ketika cikgu beri penerangan sebab ada sahaja anak-anak yang menyampuk.

Tak dinafikan sifat anak-anak yang suka bertanya dan bercakap adalah sesuatu yang bagus menandakan mereka faham apa yang di ajar tapi kasihan bagi murid-murid lain yang kurang faham atau lambat tangkap apa cikgu ajar.

Situasi kelas anak aku sendiri, banyak kali cikgu ingatkan supaya ‘off microphone’. Memang besar cabaran cikgu mengajar di alam maya.

Cabaran lain ialah gangguan persekitaran. Untuk pastikan sesi pembelajaran tidak terganggu, aku tempatkan Ikhwan dalam bilik dan pastikan adik-adik dia tak kacau daun. Almaklumlah sepanjang berada di rumah, apa sahaja aktiviti memang buat bersama-sama.  Jadi adik-adik teruja nak join belajar.

Cabaran aku pula sebagai ibu ialah terpaksa ikut sekali sesi pembelajaran anak-anak. Bukanlah setiap masa, cukup sekadar pastikan Ikhwan tahu fungsi Google Classroom yang mana harus ditekan. Butang mute / off microphone adalah paling penting perlu tahu. Harapnya untuk seminggu dua ni sahaja aku perlu standby. Moga lepas ni Ikhwan lebih berdikari.



Tukar Jadual Dan Ubah Rutin

Memang sah la rutin aku terjejas. Kena tengok jadual pembelajaran anak dan paling kerap berlaku adalah kena selalu check whatsapp group sekolah. Memang itulah medium komunikasi murid dan cikgu.

Kebiasaan cikgu akan mulakan sesi pembelajaran dengan pemberitahuan di group whatsapp sekolah dan jika perlu menggunakan Google Classroom cikgu akan buat pengumuan terlebih dahulu. 

Tapi aku bersyukur sekurang-kurangnya aku duduk di rumah dan dapat monitor anak-anak. Ibu bapa lain yang terpaksa keluar menjemput rezeki, terpaksa biar anak dekat rumah lagi sedih. Terpaksa berdikari sendiri.

Apalah nasib keluarga kurang berkemampuan, adik beradik ramai, berkongsi gajet dan ibu bapa yang kurang arif tentang teknologi kan. Hai kasihan.

Apa pun kerajaan pun dah umumkan PKP bakal dilanjutkan lagi sehingga awal Febuari. Entah-entah lepas ni sampai Raya Cina pula. Entahlah kan, kita doa sahaja yang baik-baik selepas ini. Nak hambat anak ke sekolah pun hati tak tenang.

Post a Comment

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Terbaru Lebih lama