Antara Sebab Perlu Tonton Filem Raya And The Last Dragon

Dah tengok filem Raya And The Last Dragon? Pertama kali aku dengar tajuk filem ni aku ingat berkaitan dengan orang Melayu. Pantang dengar perkataan ‘Raya’ automatik jadi teruja. Sensitif pula tu sebab dua bulan je lagi nak sambut raya. 

Berbalik kepada filem Raya And The Last Dragon, aku nak kongsikan sebab-sebab kenapa kau orang kena tengok filem ni. Kalau disuruh tonton banyak kali filem ni pun aku tak kisah sebab aku in love gila dengan watak-watak comel macam Kisu dan haiwan tunggangan Raya, Tuk Tuk. 

Semestinya filem animasi terbitan Walt Disney Animation Studios tidak pernah mengecewakan. Kisah Raya adalah dimana bermulanya dunia fantasi bernama Kumandra, waktu tu Naga dan manusia hidup bersama dalam keadaan harmoni.

Naga menggunakan kuasa yang mereka ada untuk melindungi kehidupan daripada kuasa jahat. Roh jahat tu kira sedut roh manusia dan berupaya untuk tukar manusia menjadi batu termasuk lah naga-naga semua tu. masa berlawan menentang roh jahat, naga-naga tu sempat menggunakan sihir membentuk bola kuasa yang dipercayai dapat lawan kuasa roh jahat. 




Raya telah dilatih oleh ayah dia untuk menjaga bola kuasa sebab itulah satau-satunya harapan mereka untuk lawan roh jahat. Selepas 500 tahun, berlakunya perebutan kuasa diantara suku kaum Fang, Heart, Spine, Talon, dan Tail. 

Masa ni cerita dah jadi semakin menarik sebab sifat tamak kuasa, khianat, tikam belakang dah start. Oleh sebab raya percayakan Namaari (putri Ketua Virana dari suku Fang) dia pun tunjukkan lokasi bola kuasa tu disimpan. 

Masa itulah percubaan mencuri bola kuasa tu berlaku. Gaduh punya gaduh, pecah sudahnya bola kuasa tu. Roh jahat pun kembali serang. Dalam keadaan kelam kabut tu pecahan bola kuasa tu di ambil oleh ketua puak masing-masing. 

Ayah Raya korbankan diri dan bertukar menjadi batu, sebelum tu dia sempat pesan suruh Raya mencari Naga terakhir yang dipercayai masih hidup dapat melawan roh jahat tu. 

Selepas 6 tahun mencari, akhirnya Raya berjaya menyeru Sisu. Naga terakhir yang masih hidup dan dikatakan Sisu lah yang telah mencipta bola kuasa tu. Kiranya harapan semua orang adalah Sisu dapat pulihkan keadaan. 



Watak Sisu yang kelakar dan peribadi Raya yang kental semangat tu aku suka. Raya ni trauma sebab di back stabbing oleh Namaari jadi dia sangat berhati-hati sebab manusia sifat dia tamak. Sisu pula sejenis naga yang lurus bendul. 

Filem ni lebih berkembang dan diselitkan dengan watak-watak sampingan lain tapi berjaya menghidupkan filem Raya And The Last Dragon. Bermula lah pengembaraan mereka untuk kutip cebisan-cebisan bola kuasa yang dimiliki oleh ketua setiap kaum. 


Filem ni juga banyak highlight tentang pentingnya kerjasama, pentingnya kepercayaan dan sifat tak putus asa. Banyak nilai murni dan kasih sayang di setiap babak. Macam aku cakap aku suka betul si Tuk Tuk haiwan tunggangan Raya. Tuk Tuk tu tenggiling kalau tak silap aku. Comel weh. 

Konflik sikit bila Raya ni ada isu nak percayakan orang dan Sisu pula isu dia tak yakin dengan kekuatan dia ada. Dalam adik beradik naga, Sisu dipilih untuk selamatkan dunia dari roh jahat. Best sangat sebab masing-masing saling melengkapi. 

Ending dia kau orang kena tonton sendiri lah. Kang kata aku jadi spoiler pula walaupun banyak dah aku cerita dekat sini. Serius banyak lagi adegan-adegan lucu dalam filem Raya And The Last Dragon. Kau orang akan enjoy filem ni terutama yang ada anak kecil kecuali kau orang benci benda comel. 

Untuk follow update dan nak tengok behind the voice pelakon-pelakon Filem Raya And The Last Dragon boleh tengok dekat sini - Faceboook 

Gambar dari FB Raya and the Last Dragon

Selamat menonton, yang dah tonton meh komen dekat bawah, apa babak kau orang paling ingat dan paling teruja? 

2 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

  1. Masa iklan kat tv ingatkan cerita raya, rupanya watak dia nama raya, muka mcm filem moana kan

    BalasPadam
  2. Belum tengok lagi ni. Ingatkan cerita naga hitam tu.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Terbaru Lebih lama