Tutorial Blog | Cara Buat Border Sidebar

by - September 29, 2017

Assalamualaikum,

Oleh sebab bosan dah dengan wajah lama blog so jom kasik tukar la.
Hari ni nak share tutorial nak buat border untuk sidebar.

Macam bawah ni.
Senang je.

Apa perlu korang buat ialah, log in blogger seperti biasa, klik:

DASHBOARD > DESIGN>TEMPLATE DESIGNER >ADVANCED> ADD CSS

Copy je code bawah ni paste dekat ADD CSS tadi

.sidebar .widget{
text-align: center;
background:#fff;
border:4px solid #FCDFFF;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:0px 7px 10px 7px
}

Untuk ubah jenis border, gantikan perkataan solid kat atas tu

Ada 9 jenis border untuk korang pilih. Macam aku berkenan pakai double.

solid
double
groove
dotted
dashed
inset
outset
ridge
hidden

Sebelum apply to blog korang tengok dulu jadi ke tak ok?


Selamat mencuba. 

Banyak refer tutorial dari blog cik manis ni - semanisepal90

You May Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWLETTER