Ad Code

Cara Buat Roti Boy Cheese Guna Roti Gardenia

Jangan tak tahu sekarang dah boleh buat roti Boy dekat rumah je. Paling seronok tak perlu susah payah nak uli doh.

Hanya perlu guna roti Gardenia dah boleh buat roti Boy cheese untuk minum petang atau bila teringin nak makan.

Kreatif betul orang Malaysia. Resepi Roti Boy Cheese versi Milo ini dikongsikan oleh @buatoranglapo di TikTok dan dapat lebih 58 ribu likes.


cara-buat-Roti-Boy-Cheese-Guna-Roti-Gardenia


Cara Buat Roti Boy Cheese Guna Roti Gardenia

Kalau nak buat roti boy macam dekat kedai tu hanya perlu gantikan nescaffe dalam resepi. Anak-anak dan suami suka versi Roti Boy Milo.

Paling utama nak buat roti Boy ni tak makan masa yang lama. Hanya lebih kurang 10 minit tempoh penyediaan dan 20 minit lepas tu dah boleh di makan.

Bayangkan aku yang tak pandai sangat memasak ni pun boleh buat, anda mesti boleh juga. 

 



Resepi Roti Boy Cheese Guna Roti Gardenia

Jom aku tunjukkan cara nak buat roti boy cheese guna roti gardenia dan bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:

8 keping roti Gradenia

Marjerin/ mentega

4 keping cedar cheese / mozzarella

3 sudu milo / 1 paket milo 3 in 1

3 sudu air suam

2 sudu Margerin/ mentega

3 sudu gula

1 biji telur

6 sudu tepung gandum

 

Sapukan mentega pada roti di bahagian dalam. Letak kepingan cheese dan kemudian kapitkan. Potong menjadi dua bahagian dan letak ke tepi.

Nak lagi cheesy boleh tambah lebih banyak cheese dan gantikan dengan Mozarella cheese boleh buat cheese tarik.


cara-buat-Roti-Boy-Cheese-Guna-Roti-Gardenia


Ambil mangkuk kecil masukkan milo dan kacau dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Boleh ganti dengan nescaffe kalau nak versi roti Boy original. 

Ambil mangkuk lain dan masukkan marjerin dan gula kemudian gaul sebati. Lepas tu masukkan telur dan kacau lagi.


Cara-Buat-Roti-Boy-Cheese

Kemudian masukkan pula aduan milo tadi dan kacau lagi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau sehingga adunan tidak berketul.


Roti-Boy -cheese-Guna-Roti-Gardenia


Masukkan adunan ke dalam piping bag. Paipkan ke atas roti. Ikut kreativiti nak buat corak apa sekalipun.


Roti-Boy-Cheese-Homemade


Panaskan oven.

Bakar roti pada suhu 160c selama 20 minit. Nak roti garing boleh panjangkan masa.

Siap untuk dihidangkan.

 

Selamat mencuba. Resepi yang sangat mudah dicuba. Anak-anak pun suka. Paling penting mengenyangkan.  

Boleh cuba resepi Roti Gardenia Celup Tepung Bestari kalau tekak tak suka makan manis. 

Post Navi

Catat Ulasan

13 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.