Ad Code

Cheesy Beef Katsu Don – Kimukatsu KL East Mall

Masa jalan-jalan cari barang di KL East Mall beberapa bulan sudah ternampak satu restoran Jepun yang menjual Katsu Don iaitu restoran Kimukatsu.

Craving gila nak mencuba Katsu Don gara-gara tengok Running Man. Setiap kali ada episod makan-makan, ahli Running Man mesti pilih nak makan Tonkatsu.

Apa itu Tonkatsu?


Cheesy Beef Katsu Don – Kimukatsu KL East Mall

Orang Korea panggil Tonkatsu atau pun “pork cutlet”. Kalau di Jepun nama dia Katsudon dan guna daging khinzir.

Kalau orang kita biasa makan chicken chop, tapi dekat Korea dan Jepun makan Tonkatsu / Katsudon. Ha begitu.

Katsudon (Bahasa Jepun: カツ丼) ialah makanan Jepun yang popular, semangkuk nasi yang dihiasi dengan potongan daging babi yang digoreng tepung, telur, sayur-sayuran dan perasa. sumber

Jadi bila masuk Malaysia, daging khinzir tu boleh tukar jadi daging ataupun ayam. Punya gembira sebab aku memang sejenis semangat kalau makan makanan sedap.


cheesy-beef-katsu-don-Kimukatsu



Status Halal Kimukatsu KL East Mall

Ramai yang tanya, halal ke Kimukatsu? Restoran Kimukatsu dekat KL East Mall ni ada sijil Halal JAKIM. Boleh semak di website guna kata carian “Kimukatsu” atau BOGA MANAGEMENT SDN BHD. 

Jadi boleh makan tanpa ragu-ragu.

Hasil pembacaan, restoran Kimukatsu ada beberapa cawangan lagi di Malaysia, tetapi aku tak jumpa sijil halal mereka dalam website JAKIM.


Status-halal-Kimukatsu


Hanya Restoran Kimukatsu dekat KL East Mall sahaja ya. 

Oleh sebab pertama kali nak cuba, aku beranikan diri pesan melalui aplikasi food Panda. Takut ajak suami tak kena dengan tekak dia pula.

Kalau masih bujang semestinya aku dah terjah restoran tu sorang-sorang. Makan sorang-sorang la paling seronok.

Makan Cheesy Fried Chicken Bumbuk di Kfry KL East Mall


Menu Katsu Don Di Kimukatsu

Apa yang aku perasan menu di Kimukatsu tak banyak sangat. Yelah lebih baik dia fokus jual kepakaran dia dan tak lari identiti.

Kualiti makanan dia memang terbaik. Kalau dulu aku suka ke Sushi King untuk makan Miso Sup. Tapi sekarang kualiti dia hampeh.

Jadi sekarang aku gembira, Miso Sup di Kimukatsu sangat sedap menepati selera aku. Rasa dia yang pekat, ada soft tofu dan juga seaweed. Berbaloi la apa yang kita bayar.


miso-sup


Ikut pengalaman aku, setiap kali makan menu berunsurkan daging di restoran Korea atau Jepun pasti tak akan menyesal sebab mereka guna daging berkualiti.

Aku pesan Cheesy Beef Katsu Don (RM25.00) dan Chicken Katsu Udon (RM16.20). Sedap weh cheesy beef tu. Cukup lembut, terasa lemak cheese dan paling penting Katsu Don dia tidak menyerap minyak.

Mari aku terangkan apa ada dalam Cheesy Beef Katsu Don; set dia ada nasi, hirisan kobis, kepingan daging yang disalut dengan tepung dan serbuk roti, miso sup, Sesame Sos dan satu lagi sos macam sos yong tau fu warna dia.

Makan Beef Bibimbap dekat Dubuyo 


menu-Kimukatsu-kl-east-mall


Memang kenyang makan set Cheesy Beef Katsu Don. Semestinya akan ulang pesan dalam masa terdekat.

Menu kedua aku pesan ialah Chicken Katsu Udon. Pun aku juga yang makan sebab rindu nak makan Udon Sushi King. Tapi bila ke Sushi King asyik lah menu tak available.


Chicken-Katsu-Udon


Udon dia tak mengecewakan. Sama je bahan-bahan, cuma beza ianya diganti dengan udon dan kepingan ayam.

Seminggu lepas tu aku makan lagi tapi aku pesan Cheesy Chicken Katsu Don, Chicken Gyoza, dan Japanese Popcorn Chicken. Gyoza tu biasa-biasa je. 


Chicken-Gyoza


Setakat yang aku cuba semua menu bergoreng dia tidak berminyak dan rangup. 

Jadi untuk korang yang teringin nak makan Katsu Udon sila ke restoran Kimukatsu. Korang cuba dan  nilai  sendiri ya.

Post Navi

Catat Ulasan

4 Ulasan

  1. wak ni makanan korea kureng sikit., huhuhu

    BalasPadam
  2. alamak..makanan korea, jepun ni akak kureng sikit. tak kenal. yang kenal pun ramen kat dubuyo..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pon sebab pengaruh rakan-rakan lepas tu mula la tekak meminta-minta

      Padam

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.