Ad Code

Tak Boleh Balas Komen Di Blog Sendiri

Buat kali ke berapa entah masalah kotak komen blog berlaku lagi. Diah sebagai pemilik blog tak boleh balas / reply komen yang ditinggalkan pembaca.

Terima kasih kawan-kawan blogger yang blogwalking dan sudi tinggalkan jejak. Niat hati nak reply komen anda tapi tak boleh.

Diah dah cuba balas komen menggunakan laptop mahupun telefon tapi hasil dia sama je. Tapi jangan risau, yang datang tinggalkan komen Diah dah balas kunjungan.

Mana yang belum sempat nanti Diah blogwalking satu persatu ya.

Tak-boleh-komen-blog-sendiri


Masalah Tak Boleh Balas Komen Di Blog Sendiri

Berbalik pada isu masalah tak boleh balas komen, Diah pun pening. Tak pasti ianya masalah disebabkan template blog, setting blogspot atau Google Chrome (Disable atau Block 3rd-Party Cookies).

Bila melibatkan teknikal ni memang Diah angkat tangan. Tiada kepakaran dalam bidang tu tapi diakui seronok belajar.

Apa yang peliknya ialah Diah boleh padam komen tapi tak boleh reply. Sudah cuba tengok setting mana yang patut tapi belum jumpa jawapan.

Kebarangkalian punca-punca yang Diah senaraikan dekat atas tu pun Diah dah semak tapi masih tak selesai.

 

Tak-boleh-komen-di-blogspot

Tak Boleh Komen Di Blog Sendiri

Dari tahun lepas lagi blog Diah ada masalah pembaca tak boleh tinggalkan komen jika menggunakan mobile atau pun tablet.

Hanya boleh komen bila gunakan laptop ataupun desktop. Banyak betul dugaan ya. Lapang dada je sekarang ni.

Pernah juga terfikir mungkin sebab guna template free jadi masalah ni timbul. Tapi tidak ya. Diah dah pernah guna template berbayar dan template free. 

Sama je rasanya pengalaman tu. Masalah tak boleh komen masih belum selesai.


Kena Tukar Template Blog

Tengok keadaan jika berlarutan rasanya bakal tukar template blog lagi agaknya. Jika di ikutkan, tahun 2022 paling banyak hadap masalah dengan template blog berkaitan kotak comment.

Nak tukar banyak pula kerja nak buat. Nak cari template yang sedap mata memandang, tak berat dan responsive SEO memang ambil masa dan tenaga.

Sehingga hari ni Diah berpuas hati dengan performance blog. Baik dari segi kelajuan, structure blog dan juga broken link. Checklist Tukar Template blog

Diah pantau guna GMetrix, Diah ada kongsi cara semak performance blog sebelum ni. Ada blogger buat perkongsian kalau nak real result dari Gmetrix, kena sign in dan pilih Test Server Location: Vancouver, Canada (bukan China).

 

gmetrix

Mungkin result validity ia lebih tepat agaknya. Nak clearkan broken link yang tak pernah habis Diah masih setia guna cara yang Diah pernah kongsi dulu.

broken-link


Kesimpulan

Harapnya masalah tak boleh balas komen dan tak boleh komen di blog sendiri dapat diselesaikan. Kalau ada kawan blogger yang hadapi masalah yang sama boleh lah kongsi pengalaman ya.

Post Navi

Catat Ulasan

1 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.