Tutorial Semak SEO & Performance Blog | Website Grader


Check SEO & Performance Blog

Assalamualaikum.

Kalau namanya seorang blogger mesti pernah dengar tentang SEO kan? kenapa dengan SEO? Penting sangat ke? SEO adalah singkatan bagi satu terma teknologi maklumat iaitu Search Engine Optimization. Untuk huraian lebih panjang boleh la Google maksud dan kepentingan SEO.

Apa aku kongsi hari ini adalah berdasarkan kefahaman aku dan kalau salah minta tolong tunjukkan. Aku masih hijau dalam dunia blogging.

Secara mudahnya blog yang mesra SEO akan mudah dijumpai apabila pengguna membuat carian kata kunci di Google. Contoh kalau cari tentang resepi buat kek, blog kita akan berada paling atas sekali dalam senarai pencarian.

Sebenarnya ada banyak SEO Tools yang berbayar dan percuma yang boleh kita guna untuk tengok performance blog kita, aku guna Website Grader seperti yang dicadangkan oleh Nurrul dalam Tutorial yang dia kongsi ni Tutorial Blog Mesra SEO by Nurrul So Tools ni semua la akan rekomen kelemahan blog kita. Untuk semak performance blog rodiahamir aku guna Website Grader. 

Website Grader Klik SINI

Website Grader akan bagitahu how strong is our website dan generate Result kepada 5 aspek iaitu:

~ Overall result ~ Performance ~ Mobile ~ SEO ~ Security

Check SEO & Performance Blog

Untuk overall result, blog rodiahamir is not too shabby dan website grader akan bagi suggestion how to improve of each aspect ok. Ada score yang dia provide so boleh la start gali ilmu dan baiki blog sendiri. 74/100 tak la teruk sangat kan? ok ni sedapkan hati je. Lol. 

 ~ Performance ~

Page Size aku 3.8MB, dan dia recommend untuk optimal performance adalah page size bawah 3MB.  Sebab the heavier the site page, the slower the load. Begitu.

Page Request paling kronik sekali untuk blog aku ni, so kena fokus part ni nanti. Pun tak berapa nak paham. 
The more HTTP requests your website makes, the slower it becomes. Combine files to minimize the number of requests made.

Page Speed Best-in-class webpages should load within 3 seconds. Aku punya current adalah dua kali ganda. ok tepuk dahi. 

Check SEO & Performance Blog


~ Mobile ~

Check SEO & Performance Blog

Check SEO & Performance Blog

 ~ SEO ~ 

Blog aku pun tak full score untuk SEO so kena la cari punca dan cuba naikkan score tu. Kena focus on META Description dan juga Headings. 

Check SEO & Performance Blog

~ Security ~

Check SEO & Performance Blog
Kesimpulannya Website Grader akan cadangkan kita untuk kita baik pulih untuk setiap aspect tadi. Oleh sebab blog aku full mark untuk mobile dan security so aku kena tengok bahagian Performance dan juga SEO untuk jadikan blog aku mesra SEO. 

Check SEO & Performance Blog

Harap entry kali ni membantu dan aku izinkan untuk kongsi entry ni cuma minta jasa baik anda dan jangan lupa kasik credit/ letak link blog aku ya.  

21 comments:

  1. thanks for sharing sis.. hihi..bru tau ada benda ni...dah test dah td...

    ReplyDelete
  2. nak cuba jugak la. thnk you for sharing akakk

    ReplyDelete
  3. Terima kasih. sangat berguna infonya.

    ReplyDelete
  4. Saya pun selalu jugak check score SEO nie..Thanks for sharing...

    ReplyDelete
  5. wahh ini betul-betul bermanfaat ni untuk warga blogger. baru cuba bukak tadi, memang agak detail juga penerangan yang dia berikan. siap dengan cadangan lagi. perkongsian yang bagus! Terima kasih, ya! :D

    ReplyDelete
  6. Nak cuba check jugak lah untuk blog AS. Huhuhu nebes lak..entah berape je la score SEO blog kite. ^_^

    ReplyDelete
  7. Terima kasih untuk perkongsian ini, walaupun blogger blogspot adalah dari Google. Sebagai blogger perlu ada inisiatif untuk mantapkan blog dan penulisan blog haruslah bermutu. Untuk saya pengguna wordpress kami guna All In One SEO dan Yeost SEO. SEO amat penting. Hehehe

    ReplyDelete
  8. Info bagus betul ni..igat service mcm ni semu berbayar je..ada jgk yg free ya

    ReplyDelete
  9. Wah Ty walaupun dah lama dalam dunia blogging ni sebenarnya masih lack of knowledge tambahpula pasal SEO ni. Tq share ilmu ni , Ty akan sentiasa manfaatkan.

    ReplyDelete
  10. Terima kasih berkongsi pasal SEO nie. Sy pon masih x faham SEO2 nie.

    ReplyDelete
  11. alamak thanks foe sharing the SEO tapi lagi menarik kalau setiap gambar dibesarkan sikit.. kecil sangat I kurang nampak terpaksa zooming untuk tengok details apa pun terima kasih untuk infonya lepas ni I kena buat entri lebih menarik untuk SEO ni

    ReplyDelete
  12. Menariknya boleh check macam ni. Sekaligus dapat belajar banyak tentang nak improve blog. Tq sis!

    ReplyDelete
  13. Wahh boleh cuba ni. Tak pernah check seo blog. Tq sharing ya

    ReplyDelete
  14. Terima kasih atas perkongsian. Sis memang dari dulu fail bab2 SEO ni...belajar2 tapi still blur lagi..apatahlagi nak mengecheck..hehehe

    ReplyDelete
  15. Dah check.. Alaaaa, banyak nak kena repair ni. Tapi demi blog kena jugak jaga bab2 SEO ni kan..

    ReplyDelete
  16. Thanks for sharing..x dinafikan SEO memang penting utk pencarian di google..banyak rupanya tips..

    ReplyDelete
  17. perkongsian yang menarik. sangat membantu untuk blog yang menggunakan platform blogspot. bolehlah betulkan apa yang kurang di blog nanti

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  18. Wah nak cuba because nak improve my blog SEO juga

    ReplyDelete
  19. thank you for sharing this! I am checking out my own website now...this is definitely one way to understand your own website..

    ReplyDelete
  20. good read good info. i love this

    ReplyDelete
  21. Mek tk penah peduli pasal ni. Hahhahaha. Thanks for sharing

    ReplyDelete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.