semalam ok tipu 2 hari lepas saya telah menjengok blog kawan saya http://myyellowsunflower.blogspot.com/  and entry yang ditaip saya rasakan ditujukan kepada orang2 seperti saya (org yg baru bertukar status...). entry yang ditaip adalah berkaitan kerunsingan dia dalam memilih hadiah yang sesuai untuk diberikan kepada bakal pengantin. Saya juga pernah mengalami dilema memilih hadiah terbaik yang rasanya berguna dan dapat men touching kan hati kawan yang mendapat hadiah tersebut. Maka saya telah tinggalkan comment yang pendek, sebab tak kan nak tulis berjela itu belog orang ok.dan saya kembali mengomen di belog sendiri. Ok ni list yang saya rasakan saya mahu (sebagai pengantin) jika tetamu yang hadir dan datang bawak hadiah..


1. Album gambar – bagi sesetengah orang nampak tak cool if bagi album sebagai hadiah. Tapi bagi saya yang telah dan baru berkahwin album sangat berguna. saya amat2 perlukan apatah lagi selepas mencuci gambar2 hasil dari majlis yang telah berlangsung. So bila pengantin buka hadiah dan dapat gunakan album tu, mesti dia kate “wah nasib baik si polan ni bagi album, xpayahlah nak beli album lagi, cantek plak tuh album ni..” seterusnya pengantin akan gembira.

2. Buku ilmiah – buku termasuklah segala bahan bacaan yang berbentuk ilmiah dan diyakini dapat memberi manfaat kepada pembaca. Lebih baik jika buku yang diberi menyediakan tip2 untuk pasangan yang baru mendirikan rumahtangga. Selalunya buku2 saya akan cari di MPH. Memang banyak pilihan. Berdasarkan pengalaman, buku seperti ini sangat berguna kepada saya. Buku juga adalah salah satu barang hantaran yang saya beri kepada MrZ.

3. Set alatan memasak/dapur – okey untuk set ni mestilah lengkap dengan kuali,periuk, pisau, alat pembuka tin, senduk, sudu garpu, pinggan, gelas etc. Bila lengkap semua memang teramat gembira pengantin yang menerimanya. hihiihihih.. Tapi bagi ikut kemampuan. Untuk kawan baik sesuai la.

4. Voucher berbulan madu – ok yang ni memang nampak agak besar perbelanjaan nya dan perlu di refer kepada pasangan pengantin bila diaorang nak pergi honeymoon. Tapi ok what setakat bayarkan duit hotel dan suggestkan tempat menarik untuk pengantin bercuti. Dalam malaysia sudah. Bagi pengantin yang berfikiran macam aku, tempat honeymoon tak kisah dimana2 asalkan dapat bercuti dengan suami.

5. Pakej spa/ pedicure/ manicure – yang ni memang menbantu sebab selepas kenduri berlangsung memang banyak kerja yang dibuat. Penat memang tidak terkira. So apakata bagi hadiah yang macam ni supaya pengantin dapat merehatkan dan memanjakan diri selepas penat bertungkus lumus.

Okey dah. Cukuplah membebel. Ni saya type berdasarkan apa yang difikirkan aje. Harap ianya berguna. Segala hadiah yang diterima dari tetamu memang menggembirakan saya dan MrZ. tak kisah kecik atau besar. tak dilupakan terima kasih kepada semua yang memberi hadiah sempena perkahwinan saya. Paling utama DOA dari tetamu yang hadir supaya pengantin berbahagia ke akhir hayat. Amin...
Entry dah lama ditaip tapi separuh jalan, now aku sudahkan untuk tatapan semua. Fifie this special for you..
Salam. Aku kepenatan yang teramat sangat selepas berlangsungnya hari perkahwinan kami adik beradik. Syukur Alhamdulillah dengan berkat dan Rahmat majlis berlangsung dengan meriah sekali. Tiada yang buruk berlaku dan paling penting emak berpuas hati dengan kehadiran tetamu. Bukan apa sebelum majlis ada pihak seolah-olah dengki dan cuba merosakkan keadaan. Nak cerita memang banyak so let’s summarize:

• Seawal pagi di hari jumaat, bermula kesibukkan menyiapkan hantaran, tambah apa yang patut, dan persediaan untuk kenduri pada malam tersebut, dan acara men touch up bilik pengantin. Penat macam nak mati. Oleh kerana dua pengantin yang bernikah di masjid pada malam tu, jadi aku terpaksa menyumbang tenaga memastikan majlis di rumah berjalan lancar. Bangga dengan semangat adik beradik yang ramai yang betul-betul boleh diharapkan. Syabas pada mak sebab lahirkan anak-anak yang boleh diharap.

• Majlis pada malam pernikahan (Jumaat) kiah and kak la+kenduri tahlil+kenduri doa Selamat berjalan lancar. Pasangan Helijah dan Azwan berjaya dengan satu lafaz akad manakala zakiah dan nazim selepas 2 lafaz..sebab pengantin lelaki cakap terlalu laju. Gemuruh di jiwa. Semangat membara.

• Aku Selamat di ijab Kabul dengan pasangan pada pagi sabtu, 2 oktober 2010 pada 11:39 pagi dengan satu lafaz. Alhamdulillah. Rasa sebak dan seakan tidak percaya. Tanggungjawab bertambah dan bermula detik baru dalam hidup aku...sebagai seorang isteri.

• Aku memilih tema peach, adik warna purple, dan kakak silver.
Bilik masing-masing dihias mengikut tema, pelamin hitam putih dan meja pengantin berwarna kelabu. Dapat bayangkan tak warna-warna yang wujud haritu? Alhamdulillah semuanya nampak nice. Kami tekad mengadakan majlis yang sederhana. Tiada upacara tepung tawar cuma pelamin dihias khas untuk tetamu dan saudara mara mengambil gambar. Owh penat sampai sekarang masih terasa.

• Acara pada hari besar/kenduri adalah seperti berikut: pernikahan aku di masjid pada sebelah pagi, tengahari berarak dan kemudian makan beradap. Setelah habis makan masuk ke rumah untuk acara mengambil gambar. Cuaca yang panas benar-benar menduga.

• Ramai tetamu yang datang kerana mahu melihat tiga pasangan pengantin dalam satu majlis besar kami. Ya diakui memang masyarakat sekeliling terkejut dan ada yang mengeluarkan kata-kata kurang enak kononnya melanggar adat dan jarang dibuat. Bagi kami sekeluarga selagi tidak tertulis di dalam Quran hokum melarangnya jadi kami nekad teruskan. Perkara yang baik kena yakin untuk melaksanakannya. Mak dan abah orang paling gembira majlis berlangsung dengan jayanya.

• Berjuta penghargaan terima kasih kepada kak ida dan kak normah, serta abang azaha yang menjadi tulang belakang dan orang kuat untuk majlis perkahwinan kami. Tanpa anda mesti majlis kucar kacir. Terima kasih juga untuk adikku ani, and ayu, anak-anak saudara yang banyak menolong fatin. Ifah,anis,nafiz,dina,nizam, wawa, aiman,dan tirah. Love you all.

• Thank you to Along Catering yang serves makanan untuk tetamu dan pengantin. Makanan anda sangat sedap dan perkhidmatan anda terbaek.

• Thank you juga to mak andam: kak su untuk make up dan jugak pelamin yang besar dan cantik.

• Untuk next entry aku akan post balance entry perkahwinan dan upload gambar menarik okes.