Cara Remove Image Background Gambar Kualiti HD

Situasi paling kerap berlaku apabila ambil gambar produk untuk tujuan review mahupun untuk simpanan peribadi tapi hasil gambar kurang memuaskan disebabkan background (latar belakang) yang kurang sesuai. 

Kali ini aku nak kongsikan satu website yang mana anda boleh remove image background tanpa menjejaskan kualiti gambar yang asal. 

Sebelum ni aku pernah cuba beberapa aplikasi dan website percuma yang lain dan sehingga saat ini, foco clipping menepati kehendak aku. 

Tutorial cara nak remove Background Image


Hasil dia memang memuaskan. Selain boleh hapuskan latar belakang, antara feature lain dia adalah tukar background, crop, dan juga effect shadow & outline. 

Foco clipping ini mudah sangat nak guna dan tak perlukan kemahiran edit gambar seperti menggunakan software Adobe Photo Editing tu. Jadi semua orang dah boleh hasilkan gambar seperti di ambil di studio. 


Upload & remove background online percuma


Cara Remove Image Background Menggunakan Foco Clipping 

Langkah 1: Klik https://www.fococlipping.com/

Langkah 2: Upload Image 

Langkah 3: Pilih Smart Remove atau Manual Remove (default website – smart/auto remove). Tersedia 3 jenis mode (Potrait, Product & graphic)

Langkah 4: Pilih Background (Transparent, corak atau color)

Langkah 5: Edit untuk tambah effect shadow & outline (Pilihan)

Langkah 6: Download (Pilih PNG format)

Untuk remove background sahaja tanpa melakukan apa-apa perubahan, boleh langkau langkah nombor 4 dan nombor 5. 

features tersedia digunakan dalam foco clipping


Masalah selalu jadi bila remove image background adalah gambar jadi kabur, dan lebih teruk crop dia tak kemas. Ada bahagian yang tak di buang. Terpaksa padam secara manual. 

Selain daripada hasil foco clipping yang memuaskan, nak guna website dia percuma sahaja. Untuk paparan lebih jelas aku nasihatkan untuk guna laptop ataupun desktop. 

Tapi kalau selesa guna telefon bimbit tidak menjadi masalah besar. Dah ramai yang guna telefon bimbit untuk edit gambar mahupun video sebab mudah dan cepat siap. 


Save PNG Format foco clipping untuk dapatkan gambar kualiti


Semoga sedikit sebanyak perkongsian cara nak remove background image tanpa jejaskan kualiti gambar membantu korang. Boleh kongsikan artikel ini dengan ramai lagi jika ianya bermanfaat untuk korang. 


1 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Catat Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Terbaru Lebih lama