Jenn Ortho Mid Valley Megamall: Periksa Kesihatan Kaki Secara Percuma

Aku ke JennOrtho beberapa hari lepas untuk buat pemeriksaan kaki lepas tengok promosi pemeriksaan kaki percuma di Facebook mereka. Ini merupakan pengalaman pertama aku dan awalnya memang aku agak cuak. Oleh sebab aku selalu rasa tak selesa dan sakit di bahagian tumit ketika berjalan jadi aku beranikan diri untuk buat pemeriksaan kaki.

Hasil pemeriksaan kaki yang dibuat di JennOrtho amat memeranjatkan ya. Baru lah aku tahu yang kaki aku sebenarnya tidak normal. Setelah melakukan pemeriksaan kaki di Jenn Ortho, rupa-rupanya saiz kaki kanan dan juga kaki kiri aku tidak sama dan kaki kiri low arch, Omg.

Berdasarkan laporan analisis yang diterangkan oleh staff Jenn Ortho, baru lah aku faham tentang lengkungan (Arch) dan juga jenis tapak kaki aku. Paling penting akhirnya aku tahu punca-punca kaki dan tumit aku sakit.




Untuk makluman, JennOrtho telah dibuka pada Jun 2020 di tingkat Dua, di pusat membeli belah Mid Valley Megamall menawarkan rawatan dan juga penyelesaian menyeluruh yang melibatkan produk ortotik, penjagaan kaki serta penjagaan kesihatan bagi dewasa dan juga kanak-kanak.

Ortotik - Bidang yang melibatkan sains dan seni dalam perawatan pesakit melalui penggunaan ortosis.

* Ortosis Alat yang dipasang pada bahagian luar anggota manusia bagi mengubahsuai struktur dan fungsi ciri-ciri sistem skeletal dan neuromuscular. (International Society of Prosthetic & Ortotic (ISPO))

Punca-Punca Sakit Tapak Kaki

Masalah sakit kaki tidak muncul dalam masa satu hari dan ianya dipengaruhi oleh gaya hidup dan cara seseorang menjaga kesihatan kaki. Perlu di ingat juga yang setiap orang mempunyai tapak kaki yang berbeza-beza. Antara punca-punca jika korang sering sakit tapak kaki adalah seperti berikut:

  • Berat badan berlebihan atau masalah obesiti.
  • Bagi mereka yang selalu bersukan dengan terlampau aktif juga mempunyai risiko tinggi untuk mendapat sakit pada tapak kaki.
  • Memakai kasut tinggi dalam jangka masa yang lama kerana ia menyebabkan tekanan pada tapak kaki ditumpukan pada bahagian jari kaki.
  • Penggunaan kasut yang tidak sesuai boleh sebabkan tekanan tidak dapat disebarkan dengan sama rata dipermukaan tapak kaki.



Punca-punca inilah yang akan menyebabkan sakit tulang belakang, keletihan kaki, sakit tumit, sakit lutut, sakit pinggul, ketidakstabilan pergelangan kaki dna banyak lagi dalam masa jangka panjang. Antara sakit tumit yang sering terjadi ialah, Plantar Fasciitis, Heel Spur, Flat Feet, Severe Pronated Feet, dan High Art Feet.

Pemeriksaan Kaki Percuma di Jenn Ortho

Sebab itu penting untuk korang buat pemeriksaan kaki dan kenal pasti jenis tapak kaki anda. Secara amnya ada lima jenis tapak kaki iaitu normal, pronated, flat, severe flat, high art. Jika korang datang ke Jenn Ortho, sila lah buat pemeriksaan kaki terlebih dahulu dan rawatan akan dicadangkan berdasarkan laporan analisis masing-masing.



Penting juga untuk tahu saiz lengkung tapak kaki (arch) kerana lengkungan memberi sokongan kepada badan semasa kita bergerak. Sekiranya lengkungan tapak kaki sangat tinggi atau rata, ia boleh menyebabkan tekanan pada otot dan sendi anda, terutamanya jika anda terlibat dalam aktiviti sukan lasak, atau jika anda berdiri untuk jangka masa panjang sewaktu bekerja.



Apa yang berlaku ialah ketinggian lengkungan akan mempengaruhi cara pergerakan kaki kita. Sekiranya lengkungan anda terlalu tinggi atau tidak cukup tinggi, kemungkinan besar kita akan menggunakan bahagian kaki secara berlebihan, dan penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kecederaan. Itu yang berlaku pada kaki kiri aku sekarang.



Bayangkan kita berjalan dan melakukan aktiviti lasak dan bersukan tapi tak beri perlindungan kaki yang betul dan dalam diam menyebabkan kecederaan pada badan. Aduh sakitnya. Akibatnya ada yang mula rasa sakit di usia muda dan lebih teruk bila usia semakin meningkat.

JennOrtho 3D Medical Orthotics Custom (Sol ortotik Custom 3D)

JennOrtho menawarkan penyelesaian 3D Medical Orthotics custom (Sol ortotik Custom 3D) yang memberi sokongan kaki yang direka khas untuk menyokong kaki anda dengan betul berdasarkan keperluan kaki korang. 3D Medical Orthotics custom akan membantu memperbetulkan cara anda berdiri dan berjalan dan korang boleh guna sehingga lima tahun. Bagi aku memang berbaloi. Sol ortotik ada juga yang ready-made ya.



Selain daripada itu, ini adalah masa terbaik untuk korang kunjungi Jenn Ortho Mid Valley kerana banyak promosi menarik sedang berlangsung:
  • Pemeriksaan kaki secara PERCUMA
  • Konsultansi secara PERCUMA bersama Dr. Edmund (Setiap hari Ahad, pukul 2 sehingga 5 petang)
  • Jualan Pembukaan Store Diskaun sehingga 50% untuk kasut Ortotik dan juga custom ortotik
Tengok pengalaman aku dapatkan pemeriksaan kaki di Jenn Ortho



Latar Belakang Dr Edmund Lee

Dr Edmund Lee merupakan profesional perubatan yang sangat dihormati; berpengetahuan dalam bidang ortotik dan prostetik. Beliau berjaya mendapat banyak pengiktirafan kerana kemahirannya dalam rawatan diagnostik, kemampuan merancang ortotik & prostetik kepada pesakit yang cedera dan mengalami gangguan neurologi.


Dato Dr Edmund K H Lee, DIMP AMP, PKT, Phd (USA) Bsc (Kepujian)
Ahli Ortotis & Prostetik Berdaftar Negeri (UK)
Pakar Klinikal dalam Biomekanik Kaki (AUS)
Mengkhususkan diri dalam Foot Manipulation & Lower Limb Dry Needling (AUS)

Minat khasnya adalah dalam bidang Foot & Ankle Biomechanics and Scoliosis Management.
  • Ahli British Association of Prosthetist and Orthotist (BAPO)
  • Ahli Persatuan Pedorthic Footwear Association
  • Ahli Persatuan Prescription Foot Orthotic Laboratory Association (PFOLA)
  • Ahli Persatuan International Society of Prosthetics & Orthotics (ISPO)
  • Ahli Persatuan Australian Pedorthic Medical Grade Footwear Association

Jadi nasihat aku untuk korang yang ada rasa sakit-sakit kaki, tumit, lutut, tulang belakang dan lain-lain sila datang ke Jenn Ortho di Mid Valley Megamall ni. Jangan pandang remeh dan dalam masa yang sama terus menerus amalkan penjagaan kaki yang sihat, pilih kasut yang betul. 

Nak tahu maklumat lanjut berkaitan promosi boleh tengok laman sosial JennOrtho dibawah:

Instagram                |                  Facebook

JennOrtho

Alamat: JennOrtho, S011 2nd Floor, Mid Valley Megamall.
Waktu Operasi: 10:00 Pagi hingga 10:00 malam



#DrEdmundLee #JennOrtho








5 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

  1. Dapatkan pemeriksaan sekarang sementara masih percuma

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. kalau dekat sy pergi tapi jauhla haii hehe

    BalasPadam
  4. Bagus ni sesekali kena pergi check kesihatan kaki nak2 kalau dah terasa sakit tu

    BalasPadam

Catat Komen

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Lebih baharu Lebih lama