Aeon Bank, Bank Digital Patuh Syariah Pertama Malaysia

Rodiah Amir
8

Kalau korang perasan, baru-baru ni AEON Group telah melancarkan Aeon Bank, iaitu bank digital patuh syariah yang pertama di Malaysia.

Macam tak sangka kan? Bank pun boleh didigitalkan. Kalau 10 tahun lepas, orang cakap nak buat bank digital mesti orang tak percaya.

Now tahun 2024, bank digital dah pun wujud. Lebih menambah keyakinan AEON Group ni bukan calang-calang Syarikat yang menapak di Malaysia. 



Aeon Bank, Bank Digital Patuh Syariah Pertama Di Malaysia


Dah lama bertapak di Malaysia dalam bidang peruncitan. Tengok lah mana-mana negeri dalam Malaysia ada Pasaraya Aeon.

Kalau nak tahu Aeon Bank adalah kepunyaan bersama AEON Financial Service Ltd dan AEON Credit Service (M) Bhd.

Ha kedua-duanya anak Syarikat ni merupakan kumpulan peruncit terbesar Jepun iaitu AEON Group. Oleh sebab tu aku yakin nak buka akaun bank Aeon.

Campak belakang tempat kami membeli belah, kami ni dah jatuh kategori pelanggan setia Aeon Group.

Jadi bila Aeon buat promosi untuk jadi pelanggan dan buka akaun Aeon Bank mestilah teruja nak sertai. Kebetulan kami beli barang asrama untuk Ikhwan.

Singgah sekejap di Watsons dan masa tu lah kami singgah ke reruai Aeon Bank. Cantik warna mereka, warna bright pink. Ceria sangat.


Aeon-Bank-Bank-Digital-Patuh-Syariah-Pertama-Malaysia




Bank Digital Islam Pertama Di Malaysia - AEON Bank

Selain track record peruncitan yang bagus dekat Malaysia, ganjaran diaorang tawarkan waktu dekat reruai tu memang menarik.

Aku bukan pakar ekonomi jadi aku tiada fakta “angka” untuk aku bentangkan bila aku kata track record Aeon ni bagus.

Tapi ikut logik, mereka semakin berkembang dan masih bertahan sehingga ke hari ni. Walaupun selepas zaman PKP.

Ikut apa yang diterangkan semasa aku buka akaun, AEON Bank menawarkan perkhidmatan produk digital perbankan peribadi akaun simpanan-i.

Berfungsi macam akaun simpanan bank lain seperti Maybank dan CIMB. Boleh guna untuk buat pembayaran dan simpana.

Lagi seronok, sempena pelancaran, pelanggan AEON Bank yang mengaktifkan akaun akan layak menerima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata Aeon.


Aeon-points


Kadar keuntungan 3.88 peratus setahun dan istimewanya aku boleh pilih 4-digit terakhir sebagai nombor akaun. Kira customize nombor akaun. Seronok jadi antara yang terawal ada akaun. 

Lebih menambah keyakinan, pelanggan akan dilindungi oleh PIDM sehingga RM250,000 bagi setiap pendeposit. 



savings-pot-Aeon-Bank


Savings Pot Di AEON Bank

Untuk tarik pelanggan, Aeon tawarkan kadar keuntungan yang menarik dengan hanya simpan, perolehi keuntungan dan keluarkan dana pada bila-bila masa. 

Ada fungsi Savings Pot yang boleh korang guna untuk percutian, kenderaan baru, pendidikan, kesejahteraan & kesihatan, haiwan peliharaan atau apa-apa yang korang suka. 

Selain AEON Bank, Bank Negara Malaysia memberi kelulusan lesen bank digital Islam kepada: 

  1. KAF Investment Bank Sdn Bhd 
  2. Boost Holdings Sdn Bhd dan RHB Bank Bhd; 
  3. GXS Bank Pte Ltd dan Kuok Brothers Sdn Bhd
  4. Sea Ltd dan YTL Digital Capital Sdn Bhd.



cara-daftar-akaun-Aeon-Bank


Cara Mudah Daftar AEON Bank

Mari aku kongsikan cara mudah nak buka akaun Aeon Bank. Hanya tiga Langkah mudah diperlukan jadi pelanggan Aeon Bank.

Detail lengkap boleh rujuk website ini https://www.aeonbank.com.my/ms/deposit

Pertama, boleh download aplikasi AEON Bank di Google Play Store untuk pengguna Android dan Apple Store untuk pengguna IOS. 

Isi maklumat peribadi, kena upload selfie dan MyKad. Selesai semua, pendaftaran berjaya korang berjaya buka Akaun Simpanan-i. 

Langkah ketiga, untuk aktifkan akaun korang kena buat pindahan minimum RM20. Siap.


Jadi apa tunggu lagi, jom buka akaun di AEON Bank dan mula menyimpan. Maksimumkan keuntungan daripada simpanan korang dengan cara mudah, selamat dan patuh syariah. 


Catat Ulasan

8Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

  1. terbaiklah Aeon Bank dengan konsep patuh syariah nih ..

    BalasPadam
  2. wahhh baru tahu pasal AEON Bank ni. Seronok lah boleh customize 4 digit belakang no acc bank. Nanti nak try buat jugak lah.

    BalasPadam
  3. Abe kie pun dah buka akaun aeon bank... dpt duit rm15...

    BalasPadam
  4. Sekarang ini bank digital semakiiin banyak. Indonesia sendiri sejak pandemi kemarin ada banyak bank digital yg go public, sahamnya bisa dibeli oleh umum. Saya sendiri ada beberapa bank digital, tap memang lah hanya utk keperluan shopping. Kalo utk simpanan jangka panjang, saya masih prefer bank regular.

    Aeon bank ini blm buka di sini. Semoga bisa dibuka juga dlm waktu dekat. JD pilihan kami utk bank digital akan semakin banyak lagi.

    BalasPadam
  5. menarik ni!! boleh lah i try bukak nanti..cuma duit tak berapa nak lebat hahahah

    BalasPadam
  6. selalu dgr pada aeon bank ni.. Ian pun nak daftar katanya..nak tgk la nanti

    BalasPadam
Catat Ulasan