Google Adsense Diluluskan

Google Adsense Diluluskan | Bulan lepas selepas berjaya tukar domain blog dalam pertengahan bulan May aku pun cuba lah mohon Google Adsense semula. Masa tu berdoa sangat agar permohonan Google Adsense diluluskan. Tapi rezeki tak berpihak pada aku bila permohanan Google Adsense aku ditolak kerana “insufficient content” katanya. Kecewa tapi tak putus asa. Banyak juga artikel yang aku rujuk dan ramai blogger ditolak permohonan Google Adsense atas alasan yang sama. Alhamdulilah setelah cubaan kali ke tiga memohon akhirnya Google Adsense Diluluskan untuk blog rodiahamir.com 
akhirnya Google Adsense Diluluskan
Google Adsense Diluluskan
Google Adsense Diluluskan Selepas dua minggu

Bila blog bertukar domain apa yang aku perhatikan ialah kalau orang buat carian blog kita di google memang lambat sangat loadingnya. Blog baru nak mesra dengan carian enjin google. Dalam dua minggu juga nak tunggu semuanya pulih seperti biasa. Ada juga situasi bila aku kongsi link dan sesiapa klik akan keluar error 404 tu. Masa tempoh dua minggu tu juga aku berehat sekejap aktiviti ping blog. Aku fokus banyakkan post entry baru dan cantikkan template blog. 

Google Adsense Ditolak

Kali pertama aku mohon Google Adsense adalah beberapa hari selepas tukar domain blog. tak sampai seminggu, aku dapat email jawapan yang permohonan Google Adsense aku ditolak. Masa ni agak sedih tapi sedikit positif yang mungkin blog aku mungkin tak banyak posting. Alasan Google Adsense ditolak adalah kerana “insufficient content” yang boleh membawa banyak maksud. 

Insufficient content: To be approved for AdSense and show relevant ads on your site, your pages need to have enough text on them for our specialists to review and for our crawler to be able to determine what your pages are about.



To resolve this issue, please work through the following suggestions:

- Make sure that your pages have sufficient text - websites that contain mostly images, videos or Flash animations will not be approved.
- Your content should contain complete sentences and paragraphs, not only headlines.
- Ensure that your website is fully built and launched before you apply for AdSense - do not apply while your site’s still in a beta or “under construction” phase or only consists of a website template.
- Place the ad code on a live page of your website. 

It does not have to be the main page, but test pages that are empty except for the AdSense ad code will not be approved.
- Provide a clear navigation system for your visitors so that they can easily find all of the sections and pages of your website.
- If you’d like to monetize YouTube videos, please apply for the YouTube monetization program (http://support.google.com/youtube/bin/answer.py?&answer=2490020). Note that blogs and websites that contain only videos will not be approved.

As soon as you’ve made the necessary changes, we’ll be happy to take another look at your application.

Lepas buat beberapa penambahbaikkan aku cuba mohon Google Adsense sekali lagi. Tapi masih sama jawapan dia. Ditolak permohonan kerana “insufficient content” juga. Sedih dan dah nak putus asa. Masa aku mohon kali ke dua aku dalam proses bertukar template blog. Template blog yang lama ada masalah tak keluar icon home dan social media. Bukan masalah besar tapi sakitkan mata aku. tu yang nak tukar tu. Rupanya kalau kita nak mohon Google Adsense blog haruslah lengkap (bukan under contruction) which is harus buang features yang kita tak mahu then kemaskan. Lepas tu masa tempoh memohon jangan lah gatal nak ubah template ya. Antara perkara penting lain harus ada dalam blog ialah, description, disclaimer dan contact info. 

Mohon Google Adsense kali ketiga

Aku mohon Google Adsense kali ketiga pun secara tak sengaja. Maksud tak sengaja ialah bila aku tengah buka account Google Adsense dan nampak figure earning di dashboard berubah. Naik beberapa sen. Pelik dah masa ni. Bila aku semak semula ada notifikasi adsense minta aku mohon semula. Adakah hint yang blog aku dah ok untuk mohon Google Adsense semula? Jadi aku cuba la mohon Google Adsense kali ketiga masa awal Julai hari tu. Beberapa hari selepas tu dapat jawapan permohonan Google Adsense di luluskan. Alhamdulillah. 

Apa pun sepanjang proses permohonan, penolakkan dan Google Adsense Diluluskan beri aku pengalaman dan ilmu baru untuk aku. Seronoknya dapat ilmu, yang kurang seronok adalah bila tak dapat apa yang aku nak. Nak kata earning masyuk dari Google Adsense memang tidak lah. Aku masih merangkak cari ilmu. Semoga yang mohon, yang tengah tunggu jawapan dan yang gagal beberapa kali jangan putus asa. Ni semua rezeki Allah berikan. Sampai masanya in Sha Allah ada ok. 

Google Adsense Diluluskan Google Adsense Diluluskan Reviewed by Rodiah Amir on June 09, 2018 Rating: 5

16 comments:

  1. So happy for you!! Yeayyyh!! Siqah nak apply lagilah nanti 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apply je Siqah..mana tahu rezeki kan

      Delete
  2. nak tanya, bila tukar domain tu, still guna akaun google adsense yang sama eh?
    kes mrs pip pun sama, google adsense tak approve pasal insufficient content...
    dulu appply time blogspot.com, lepas tu tukar dotcom pun still sama juga tak approve...
    ada yg advice suruh mrs pip apply google adsense tu guna new email, maksudnya buka akaun google adsense yang baru ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mrs Pip, ye saya guna akaun yg sama je. rugi kalau guna account baru. insufficient content ni boleh jadi banyak sebab, antara bneda saya buat template boog, kena ada tab contact, penafian, broken link kena clear kan.. lepas tu banyakkan entry lepas tukar domain..

      Delete
  3. Tahniah.
    Mudah2an boleh menjana income

    ReplyDelete
  4. tahniah adsense dah approve ,saya ni pun belum lepas lagi

    ReplyDelete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Contact


Powered by Blogger.