Hilangkan Stress Dengan 10 Cara Mudah 

Aku yakin ramai orang sedang mencari cara terbaik untuk hilangkan stress terutama ketika lockdown yang entah bila akan berakhir. 

Selain stress terkurung tak dapat keluar menjemput rezeki, stress juga berlaku kepada ibu bapa yang terpaksa mengharungi PdPR bersama anak-anak. 

Berdasarkan pengalaman aku sendiri mempunyai anak yang bersekolah rendah tahap 2, jadual belajar agak pack dan mencabar. 

Proses pelajaran jadi perlahan sebab kegagalan anak nak faham apa yang cikgu sampaikan. Apa yang berlaku kebiasaanya, selain daripada nota dari cikgu, pelajar boleh buat rujukan menggunakan link Youtube yang cikgu beri. 

Dah macam sepuluh tahun lamanya PdPR dijalankan dan aku sebagai ibu memang amat-amat terkesan. Terkesan dari segi mental dan fizikal. 

Mental aku bagai dikoyak-koyak dan fizikal aku telah mengembang dengan jayanya. Nak salahkan siapa? Aku salahkan diri sendiri sebab gagal nak urus stress. 

Aku pernah kongsi aku atasi stress dengan memasak - Baca di sini!

Baru anak seorang aku kena uruskan hal persekolahan secara atas talian, aku punya terseksa tu boleh buat dahi berpeluh teruk okay. 

Memandangkan suami kadang-kadang je bekerja dari rumah, jadi tanggungjawab aku sepenuhnya memastikan anak ikut apa yang cikgu plan sepanjang tempoh PdPR. 

Entah bila agaknya sekolah nak dibuka ya? 




Nak Hilangkan Stress Tapi Boleh Ke? 

Boleh ke kita hilangkan stress? Aku pernah terbaca artikel penulisan seorang doktor di laman Facebook, berkongsi tentang bahayanya stress jika tidak diurus.

Selalu aku ingatkan diri yang stress tak boleh di elak tapi harus di urus. Stress yang teruk juga boleh menjadi pembunuh dalam diam. 

Jadi, jomlah kita urus stress dengan baik. 

“Desakan atau tekanan yang dihadapi oleh individu berikutan peristiwa yang berlaku pada mereka. Apa jua keadaan atau situasi yang mengancam atau dianggap mengganggu keadaan diri seseorang.Stres menyebabkan individu memerlukan keupayaan dan cara untuk menghadapinya.”

Kena sedar yang stress ni sangat berbahaya dan kalau tak dikawal boleh mengakibatkan Penyakit jantung koronari, Angin ahmar (strok), Kegagalan jantung dan Kemurungan. 




Makanan yang kurangkan tahap stress - Baca Sini!


3 Tanda Utama Anda Sedang Stress

Sesiapa sahaja boleh terkena stress, tak kira usia dan jantina. 3 tanda utama yang anda kena perhatikan adalah: fizikal, Psikologi dan tingkahlaku. 

Fizikal

• Kering mulut

• Gementar

• Sakit kepala

• Masalah tidur

• Cepat letih

• Lenguh badan

• Jantung berdebar-debar

• Sakit perut

• Cirit-birit


Psikologi

• Gelisah

• Cepat marah

• Lemah semangat

• Bimbang

• Kurang daya tumpuan

• Mudah lupa

• Takut gagal

• Rendah diri

• Resah

• Bosan


Tingkahlaku

• Merokok berlebihan

• Penyalahgunaan alkohol

dan dadah

• Masalah tabiat makan

• Tingkahlaku agresif, buli dan vandalisme


Pentingnya kita kenal & kawal stress adalah sebagai langkah pencegahan awal supaya kita tidak terjebak kedalam masalah yang lebih teruk iaitu depresi. 

Untuk tahu sejauh mana tahap stress seseorang, KKM syorkan untuk ambil ujian DASS. 

Apa itu DASS?

Depression Anxiety Stress Scale atau DASS ialah ujian saringan bertulis untuk mengenal pasti tahap kemurungan, kerisauan dan stress seseorang.

Dengan ujian saringan ini, anda boleh ketahui status kesihatan mental anda samada anda stress, bimbang, atau kemurungan.

Anda boleh cuba lakukan ujian DASS disini




10 Cara Mudah Hilangkan Stress Jangka Masa Pendek

Bila dah buat saringan dan sedar tahap stress kita, bolehlah kita fokus untuk cari jalan hilangkan stress dalam jangka masa pendek. 10 cara tangani stress yang dicadangkan oleh KKM adalah seperti berikut. 

Baca lagi disini Pesanan Kementerian Kesihatan

1. Bertenang

2. Bernafas Dengan Dalam

3. Berkata: Relakslah

4. Beribadat

5. Bercakap Dengan Seseorang

6. Berurut

7. Berehat & Mendengar Muzik

8. Beriadah

9. Bersenam

10. Berfikiran Positif


Apa sahaja cara yang anda pilih anda kena yakin yang setiap masalah pasti ada jalan keluar. Jangan pernah putus asa dan sentiasa peka dengan keadaan sekeliling. 

Kadang-kadang kita rasa kita lah manusia paling tertekan sewaktu ni sebab kita tak nampak yang sebenarnya masih ada lagi yang lebih teruk di uji. 

Jangan malu dapatkan bantuan, jangan stuck di tempat yang sama terlalu lama. Sayangi diri. 

1 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

  1. Terima kasih Diah kongsi tip ni, cik Ash ni xde anak pun alami gak kadang2 stress tu.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Terbaru Lebih lama