Ad Code

Tim’s Tea House Café Taman Melawati

Pertama kali melangkah masuk ke Tim’s Tea House Café rasa tenang sangat mata memandang. Suka dengan hiasan dalaman café bertemakan English Style. 

Layak dikategorikan sebagai Instagram worthy cafes di KL. Konsep moden macam tu. Jangan terkeliru dengan satu lagi café yang berada di bawah pengurusan yang sama iaitu Tim's Teapot Terrace. 

Lokasi kedua-dua café pun berdekatan sahaja. 


Tim’s Tea House Café Taman Melawati

Rancangan awal sebenarnya nak ke Tim's Teapot Terrace tapi tukar plan di saat akhir sebab risau parking tak available jadi kami setuju nak cuba Tim’s Tea House. 

Kiranya Tim's Teapot Terrace café lama dan Tim’s Tea House Café merupakan café baru dan mula beroperasi pada Ogos 2021. 

Kalau nak tahu Tim's Teapot Terrace pernah dan masih viral serta menjadi tumpuan warga maya disebabkan café dia yang aesthetic dan instagrammable. 

Personally bagi aku masuk sini vibe dia rasa macam minum teh di Cameron Highlands. Dekat sini self-service ya, order di kaunter, sebut nombor meja dan nanti makanan akan dihantar ke meja. 


Tims-Tea-House-Cafe


Menu Tim’s Tea House Café Taman Melawati

Semestinya dekat sini menu adalah western food. Ada starter seperti Mushroom dan Brocolli soup. Aneka snacks & pie (calamari rings, fish & chips, Broccoli fritters, chicken pie), Sandwiches (Tuna & chicken). 

Menu utama pula seperti Lasagna, Spaghetti, meatball, dan quiche. Pelbagai pilihan dessert yang boleh buat korang rambang mata dan paling utama pelbagai jenis pilihan Tea. 

Serius teh dia sedap, Tim’s Tea House Café apa yang peminat teh suka. Kalau nak minuman sejuk & selain the boleh cuba Coffee dan Whittard Iced Tea. 

Pilihan Tea (Panas): 

  • English Tea
  • English Rose 
  • Earl Grey
  • Apple & Elderflower
  • Blueberry Rooibos
  • Golden Camomile 
  • Lemon & Ginger
  • Liquories Lemongrass
  • Mango & Bergamot
  • Peppermint 
  • Piccadilly
  • Turkish Apple 
  • Super fruit 
  • Very Berry Crush 

tea-set -tim’s-Tea-House-Café


Pilihan dessert: kebanyakkan cake dia bersaiz mini range price RM13.

  • Chocolate Orange 
  • Victoria Sandwich 
  • Chocolate Truffle 
  • Pandan Gula Melaka
  • Butterscoth Nutty 
  • Rose Pistachio
  • Lemon Buttercream 
  • Scones
  • Lemon Puppyseed
  • Carrot Cake
  • Onde-Onde
  • Biscoff Crepe
  • Bread Butter Pudding
  • Creme Brule
  • Nutella Cheese Tart
  • Burnt Cheese Cake
  • Pavlova
  • Macadamia Cheese Cake
  • Blueberry Tartlet
  • Triple Choc Cheesecake
  • Ferraro Cheesecake


Apa kami Cuba di Tim’s Tea House Café?

Oleh sebab first time, maka kami cuba mushroom soup (RM12.90), Scone (RM6.50), Kek Onde-onde(RM13.00), Hot Chocolate(RM9.90), dan iced Latte(RM11.90). 

Disebabkan suhu pendingin hawa agak tinggi dan terlalu sejuk jadi Mushroom soup bertukar jadi pekat. 

Scone bukanlah scone paling sedap aku pernah makan dan kek Onde-Onde terlalu manis untuk aku. Hot chocolate memang rich dan manis. Iced Latte pula biasa-biasa sahaja. 


menu-tims-tea-cafe


Kemudian for second round, kami cuba Blueberry Rooibos Tea (RM10.90) dan Calamarie Rings (RM15.90). Geram nak cari tea pot dia ni. Berkenan sungguh. 


Roobois-Tea-Tim’s-tea-House-Café


Macam aku nyatakan dekat atas, bagi aku harga dia agak over price and yes kita bayar untuk keselesaan. 

Teh dia memang sedap kena dengan suasana Café. 


calamari-rings


Hasil pembacaan di Google review pula ramai suka Mac & Cheese dan Mushroom Quiche. Kalau tak tahu nak makan apa boleh cuba Afternoon Tea Set sebab dalam tu dah ada savouries/sandwich, scones dan juga sweets dessert.  

Harga untuk afternoon Tea Set ialah RM59 seorang, RM110 untuk dua orang. Set termasuk air Teh, dessert/savoury bergantung kepada stok yang ada. 

Teruja nampak meja sebelah pesan makan dengan kawan-kawan. Boleh tahan meriah. 


What to expect? 

Ha ini penting ya. Seperti aku cakap tadi disebabkan orang berebut nak datang kesini jadi café ni selalu penuh terutama waktu tea time. Café dia agak cramp, sarat dengan kerusi meja, hiasan dan sofa. 

Digalakkan untuk datang pada hari bekerja, lebih selesa nak lepak lama-lama. Serius kalau datang sini rasa tenang sangat. Sesuai dijadikan tempat untuk reunion kawan sekolah, minum petang dengan parent or nak feeling romantic dating dengan husband. 

Dari segi menu pula tiada menu masakan Melayu ya. Masa aku pergi, tak cuba main menu dia jadi tak adil aku komen lebih-lebih. 

Untuk mudahkan korang ke café ni boleh la park kereta di depan Melawati Mall berhampiran restoran 69 Islamic Steak House. Makan Western Food dekat situ pun sedap.  Then jalan kaki je. 

Overall aku suka datang sini sebab rasa tenang sangat. As I said, tempat untuk kita relax. Repeat? Of cos dah ajak suami datang lain kali. 


Kesimpulan 

Sesekali dapat menikmati kehangatan Teh dan luangkan masa bersama yang tersayang di Tim’s Tea House Café Taman Melawati memang seronok. 

Dekorasi yang cantik sedap mata memandang, 


Post Navi

Catat Ulasan

2 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.