Alergik Dan Malu Berjumpa Doktor

by - April 30, 2019

Alergik Dan Malu Berjumpa Doktor | Bermula dua minggu yang lepas, tangan aku to be exact siku bahagian dalam telah diserang penyakit gatal-gatal. Sejenis gatal merenyam yang kalau garu sampai luka melecet pun tak heran. Penyakit yang misteri tu rupanya kulit aku alergik. Terhadap apa? Lupa nak tanya doktor. Aku syak kulit aku terkena debu kupu-kupu yang terbang merayap ke dalam rumah. Begitulah sensitifnya kulit bak puteri tapi hakikatnya hanya dayang istana. Terseksa tapi aku malu nak berjumpa doktor.

Aku jumpa doktor yang sama merawat ekzema Raudah yang aku cerita dekat sini



Sebelum ni pernah jadi tapi lepas aku sapu minyak dan letak losyen boleh hilang tapi kali ni sedikit berbeza. Setiap malam, semasa tidur dan bangun pagi kulit tu jadi gatal yang tak boleh dikawal. Memang teruk kulit aku melecet dan membengkak sebab aku tonyoh sambil garu. Tak cukup dengan kuku, aku gosok dengan tuala kesat. Puas hati. Kulit aku membentuk lapisan melecur kemerah-merah, Bengkak Bagai Dibotox Dan Kulit Jadi Suam-Suam Air Suam Buat Susu Anak. Aku Merepek Lagi. 

Takut Nak Jumpa Doktor Dan Takut Menerima Kenyataan

Berbalik kepada takut dengan doktor tadi sebenarnya aku lebih takutkan Allah (cliché) tapi memang betul kan mesti suara hati korang said the same thing. Takut tu lebih kepada seram. Seram kalau penyakit aku ni dah masuk ke tahap yang teruk dan tak boleh rawat atau seram lain ialah seram doktor nak cucuk. Dan mimpi ngeri menjadi kenyataan weh. 

Habis segala selawat, doa Nabi Yunus aku lupe ok, gelabah punya pasal. Macam aku bersalin aritu la. asyik la suh laki ulang doa Nabi Yunus sebab aku sakit sangat. Mimpi ngeri bila doktor kata, saya cucuk awak ye. Aku bagi alasan macam-macam dan sanggup telan ubat. Satu ayat aku kalah dengan doktor, dia kata kalau cucuk cepat hilang gatal. Don’t worry tak sakit pun. kita cucuk ya. Lagak doktor pujuk budak tadika nak cabut gigi. Kemain over. Dengan yakin aku tunjuk bahu yang nak dicucuk. Doktor kata bukan bahu, dekat bontot ye puan. 

Takut Suntikan, aku je ke?

Siot betul. Dah berjaya beranikan diri minta di cucuk sekali nak cucuk kat bontot pula. Terus roboh keberanian aku. Walhal tak sampai 30 saat pun weh cucuk tu. Sekali je sakit macam kerengga gigit. Tapi sebab penakut tu, dia jadi over. Lepas habis je usaha bersiap sedia maka aku tadah je la. tak kan nak menangis. Malu la dekat anak-anak. Lepas selesai keluar bilik doktor dengan muka sebu. Lenguh. 

Doktor sempat pesan ubat ni akibatkan mengantuk dan memang ye. Lepas cucuk aku mamai. Dua jam lepas terima suntikan aku jadi zombie tak sedar aku makan ke aku tengah terlena. Sebelum doktor aku sempat tanya apa yang sebabkan gatal dekat tangan dan kaki. Aku syak kulat, tapi sebenarnya bukan. Aku mula kena sebab tahun ni cuaca panas melampau. Doktor kata aku alergik to SEAFOOD. Dia minta kurangkan. Entahlah kan betul ke tidak. dia tengok dan cucuk je. kalau tahu aku dah jadi doktor dah. *bukan Doktor Kevin yang cucuk kebetulan, dia tukar shift dengan doktor perempuan. Lega. 

Sebelum balik aku dapat tiga jenis ubat gatal, alergik, lagi satu lupa dan Vitamin B Complex. Tak cukup nutrient pun ye agaknya. Semua termasuk suntikan adalah RM225. Rasa seram sejuk suami nak bayar. Demi kasih sayang dan nak sihat mesti lah kata taka pa. duit boleh di cari. Alhamdulillah so far so good. Gatal masih ada tapi bukan yang teruk macam previously. 

Kalau nak tahu untuk sakit berkaitan gemuk, berat badan, kulit dan kecantikan aku cadangkan korang ke klini Mediveron ni. Consultation terbaik masih dari Dr Kevin, semalam Doktor Kevin tak ada. Sebab emergency aku hadap juga la. Anak no dua aku kena eczema dan kami banyak belajar pasal sakit tu dan anak aku dah ok dari hari ke hari bila belajar dengan Doktor Kevin. Such a nice person. Yang mana ada masalah kulit tak mahu penggunaan steroid boleh consult dengan Doktor kevin ya. 

Boleh call mereka seperti no di bawah. Pendek kata servis mesra pelanggan, harga setanding ubat dan layanan diberikan. Aku tak dibayar untuk review ni tau.aku berkongsi dengan semua sebab aku tahu seksa kalau sakit melibatkan kulit dan gatal-gatal ni. Selamat mencuba. 

Dr Kevin Menezes
Klinik Mediviron Wangsa Delima
No 5, Kedai D Wangsa, Block 1C
Jalan Wangsa Delima 12
Wangsa Maju
53300 Kuala Lumpur

Tel: 03-41428640
Fax: 03-41428634

Consultation hours:

Monday - Friday : 9am-10pm 
Saturday : 9am-9pm
Sunday : 2pm-10pm

You May Also Like

1 Comments

  1. Lepas ni xleh dh lah makan seafood :) Hehe. Semoga cepat baik :)

    ReplyDelete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.