Selamat Hari Lahir Anakku Airis Safiya

Ya ampun lambat betul aku kongsi tentang sambutan hari lahir si budak kecil yang banyak cakap dan perangai semakin meriah tak lain tak bukan Airis Safiya. Selamat hari lahir yang ke tiga tahun. Lah dah masuk tiga tahun kamu ye anak.

Beberapa minggu sebelum tarikh hari lahir dia iaitu 22 Januari aku dan suami memang dah siap explain yang dia dah nak cecah umur tiga tahun. Aku selalu slow talk dengan dia, tak boleh memberontak kalau tak dapat apa dia nak. Kena cakap tolong kalau nak minta abang dia ambilkan barang.

Macam baru semalam je lahirkan anak ke tiga ni. 

Yes of cos dia tak faham sangat, well tiga tahun apa lah nak expect kan. Tapi dia faham ya apa itu “birthday” “Hari Jadi”. Siap minta kek Frozen, kek lain tak nak. Ni semua pengaruh kakak suka kartun Princess sampai jangkit dekat adik.




Survey Kek Hari Jadi - Pre order Birthday Cake

Plan asal suami nak belikan kek yang pre order bertemakan kartun Frozen which is aku rasa macam membazir sebab bukan ramai pun dalam rumah ni penggemar kek fondant / cream. Kalau beli kek Butter tu laju la habis.

Tapi sebab malas bertekak aku pun survey baker area KL dan available untuk delivery. Musim PKP ni malas nak keluar rumah. Sempatlah survey beberapa IG shop dan bila kongsi harga dan kos-kos lain dengan suami, terperanjat dia.

Aku tak salahkan baker pun, bagi aku standard la dia caj sebab design kita minta ikut suka then guna barang berkualiti memang agak mahal la harga kek lepas siap. Orang lelaki jarang sangat beli kek, kebiasaan isteri lah yang setelkan.


Kek Hari Jadi Jiha Secret Bake (Jiha Bakery)

Masa survey kek di IG, banyak juga kek cantik menarik hati. Kebanyakkan kek ‘ready-made’ design dan juga harga lebih kurang je, sebab rambang mata aku pun whatsapp lah mereka. Rupa-rupanya ada antara mereka yang jadi agent, patutlah promote kek yang sama.

Lepas habis study kedai kek dekat IG aku buat carian dekat Google. Dalam banyak-banyak kedai kek, Jiha Bakery berjaya menarik minat aku nak beli. Kedai dekat dengan rumah, banyak pilihan design pun cantik, harga dia berpatutan dan kek sedap di mata dan di mulut.




Lepas deal dekat whatsapp terus petangnya aku bawa Airis walk in ke Jiha Bakery untuk pilih kek. Staff dia ramah je melayan Airis pilih kek. Sebelum tu aku berkenan nak ambil pakej Combo Big Family yang aku rasa berpatutan sangat.

Combo Big Family berharga RM 155.00

Petite Cake 5” (Boleh pilih design)

Cheese tart mix Berry 1 box (25 biji)

Creampuff Choc Caramel 1 box (25 biji)

Bouquet Cadbury 1

Free candle

Nasib tak confirm tempahan sebab aku rambang mata nak pilih kek. Lagipun kami berlima je, siapa nak habiskan Tart dan Creampuff banyak-banyak tu.

Selesai beli kek tersangkut juga beli mini Creampuff dan mini Tart sebab nak rasa. Kalau sedap boleh repeat in future untuk birthday kakak dan abang dia. Alhamdulillah kena dengan tekak. Sedap.




Perasaan gembira dapat jumpa kedai yang best dan berbaloi memang tak tergambar dengan kata-kata. Over kan aku describe, tapi serius terasa la ikhlas dia buat kek dan customer service mereka bagus.




Balik je rumah Airis dah tak sabar nak potong kek. Selesai nyanyi, ambil gambar terus terkam nak makan. Tapi sebenarnya bukan nak makan sangat. Excited nampak patung Elsa je. Alhamdulillah semua happy ending. Cuma mama la tak happy ending sangat, creampuff mama yang kena habiskan sebab yang lain tak makan sangat dessert.

Nah alamat

Jiha Bakery

60, Jalan Usahawan 7, Sri Rampai Business Park, 53300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Instagram


Gemuk la hai.

 

Ucapan Hari lahir Untuk Airis Safiya

Buat anak ku Airis Safiya yang kini dah mencecah umur 3 tahun dengan izin Allah, mama dan Abah doakan awak semakin bijak, selamat menempuh alam kehidupan yang penuh berkah dan memperoleh kejayaan dunia dan akhirat.

Mama dan abah akan sentiasa ada untuk kamu. Selamat hari jadi sayangku. Love you to the moon and back.

 

2 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Catat Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Terbaru Lebih lama