Hari Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah Pertengahan Tahun

Rodiah Amir
6

Alhamdulillah selesai sudah perjumpaan ibu bapa dan guru sempena Hari Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah Pertengahan Tahun bagi sesi akademik 2023/2024.

Tahun ini sedikit berbeza sebab Ikhwan darjah Enam jadi laporan pentaksiran diberi seminggu lebih lebih awal. Jadi lebih mudah sebab boleh fokus kepada Raudah sahaja.

Pelaporan pentaksiran atau nama lain, sesi Dialog Kemenjadian Kualiti Murid. Penilaian ini berdasarkan keputusan pertengahan tahun.

Nanti boleh bandingkan result pertengahan tahun dengan akhir tahun. Artikel ini agak panjang tapi sangat-sangat berguna terutama untuk ibu bapa yang ada anak yang bersekolah.

Jom kita sama-sama fahamkan dan baca sampai habis ya.


Dialog-Kemenjadian-Kualiti-Murid


Hari Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah Pertengahan Tahun 2023/2024

Untuk kami yang dah ada anak yang bersekolah, Pelaporan Pentaksiran bukan perkara baru. Tapi, penting untuk kami lebih faham dan aspek mana kami perlu bantu anak untuk berjaya.

Waktu pertama kali hadap perkara ni memang agak sukar nak terima - Tahun 2019 terima laporan pentaksiran Ikhwan darjah 1

Bersyukur sangat pihak sekolah dan guru sentiasa memberikan usaha yang terbaik dan mengalu-alukan penglibatan ibu bapa.

Seperti tahun-tahun sudah ibu bapa dijemput ke sekolah untuk mendengar taklimat dari Guru Besar (GB) menerangkan kaedah terkini tentang Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).

GB terangkan dengan lebih lanjut aspek yang perlu ibu bapa cakna untuk bantu anak.

 

Apa itu Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)?

PBS merujuk kepada pentaksiran terhadapap murid yang bersifat holistic iaitu menilai aspek kognitif (intelek), afektif (emosi dan rohani), dan psikomotor (jasmani) murid selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara.

Ikut sistem pendidikan terkini, memang berbeza sangat cara sekolah menilai pencapaian anak-anak. Bagi Diah cara sekarang lebih menyeluruh dan beri banyak ruang untuk guru dan ibu bapa faham tentang potensi anak-anak.


Hari Pelaporan-Pentaksiran-Bilik-Darjah-Pertengahan-Tahun


Bila sebut menyeluruh bermaksud banyak kerja perlu dilakukan pada peringkat awal seperti memasukkan data ke dalam sistem, pemantauan setiap hari dan melakukan ujian tertentu.

Ini semua dilakukan oleh guru dan pihak sekolah ya. Walaupun banyak kerja tetapi bagusnya kaedah ini kita boleh faham keperluan anak.

 

Beza Penilaian Formatif dan Penilaian Sumatif

Dibawah PBS pula ada pentaksiran Formatif dan juga Sumatif. Awal-awal dulu rasa payah sangat nak faham. Nak pecah kepala nak telan segala info cikgu bagi.

Tapi sekarang bila dah nampak hasil dan cara kerja, kami sebagai ibu bapa rasa lega dan sokong usaha yang sistem pendidikan buat ni.

Perkembangan anak-anak akan dipantau dari darjah satu sehingga darjah enam. Penglibatan anak-anak bukan setakat dalam akademik sahaja, tapi melalui Badan Beruniform, Sukan dan Persatuan.

Ada graf dan carta perkembangan yang dipantau. Di akhirnya keputusan akan tunjukkan kecenderungan anak-anak termasuk pilihan kerjaya.


sistem-Pentaksiran-Berasaskan-Sekolah


Pentaksiran atau pun penilaian ni dibuat secara berterusan. Dekat bawah ni adalah perbezaan antara pentaksiran Formatif dan juga Sumatif:

Formatif -

 • Semasa PdP
 • Pelaporan dalam bentuk deskriptif
 • Dilaksanakan secara berterusan
 • Maklumat membantu meningkatkan kualiti PdP
 • Tindakan susulan

Sumatif -

 • Berlaku pada akhir suatu tempoh pembelajaran
 • Pelaporan dalam bentuk skor/gred
 • Berkala
 • Maklumat menunjukkan tahap pencapalan murid


Penilaian-Pentaksiran-Berasaskan-Sekolah


Bahasa nak mudah faham ialah formatif ni bila guru mengajar dalam kelas, guru akan nilai kefahaman murid berdasarkan kebolehan murid menjawab soalan berdasarkan apa yang diajar oleh guru.

Jadi pembelajaran tu lebih efektif sebab ada komunikasi dua hala. Pentingnya anak-anak fokus dan aktif semasa sesi pembelajaran berlangsung.

Jadi isu bila ada ibu bapa yang suarakan kebimbangan untuk anak yang extrovert. Anak yang pendiam dan kurang bercakap.

Risau jika tidak dapat markah sebab tak banyak bercakap. Sebab itu wujudnya pentaksiran Sumatif. Peperiksaan bertulis masih ada untuk pertengahan tahun dan akhir tahun.

Guru akan nilai kefahaman murid melalui markah kertas ujian. Jadi penilaian tu seimbang dan berterusan.

Banyak lagi aspek yang diambil kira, lebih elok pergi ke sekolah anak dan berbincang dengan lebih lanjut. 

 

Tahap Penguasaan Pentaksiran Pertengahan Sesi Akademik Ikhwan & Raudah 

Alhamdulillah, result Raudah untuk Darjah Satu on track. Sama juga dengan Ikhwan. Cikgu beri kertas penilaian jadi lebih mudah kami nak faham.

Penilaian diberi ikut gred TP 1 – TP 6. TP 6 paling tinggi bermaksud murid boleh jadi pembantu cikgu untuk bantu ajar murid lain.

Dinyatakan juga senarai Mata Pelajaran Teras, Tahap Penguasaan, Penyataan Tahap Penguasaan, Ulasan Guru Mata Pelajaran dan juga Usaha Murid.

Untuk bantu anak kena ambil kira ulasan Guru Mata Pelajaran dan juga Usaha Murid. Kongsi dekat sini Keputusan result Ikhwan dan Raudah. 

Bukan nak menunjuk-nunjuk tapi sebagai rujukan kenangan di masa hadapan.

Raudah / Tahap 1 (Darjah 1)

Matematik, Pendidikan Islam, Pendidikan Seni Visual – TP5

Bahasa Melayu, Sains, Bahasa Arab, Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan, Pendidikan Muzik – TP4

Bahasa Inggeris – TP3.


Ambil-report-card-anak


Ikhwan / Tahap 2 (Darjah 6)

Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah, Pendidikan Islam, Reka Bentuk Dan Teknologi, Pendidikan Muzik - TP6

Pendidikan Seni Visual, Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan, Bahasa Arab - TP5

Result Darjah Lima


Kesimpulan

Amatlah penting ibu bapa menghadiri Hari Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah dan faham tentang Pentaksiran Berasaskan Sekolah.

Kecenderungan setiap anak adalah berbeza. Bila kita kenal pasti dari awal, jadi mudah untuk kita bantu anak dari sudut yang mana.

Sebagai contoh, ada anak yang minat dengan nombor dan mengira. Ada pula anak yang cenderung untuk mendengar dan membaca.


impian-ibu-bapa


Jadi method untuk belajar tu berbeza. Bayangkan selama ni kita paksa anak belajar tapi bukan ikut kecenderungan mereka.

Memang payah ilmu nak masuk dalam otak sebab anak rasa susah dan tak minat nak belajar. Bukan sebab anak tak cerdik ya.

Catat Ulasan

6Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

 1. Wah hebat penilaian Ikhwan... terus maju jaya ye

  BalasPadam
  Balasan
  1. Alhamdulillah dengan izin Allah. Terima kasih doa

   Padam
 2. terperinci ye laporan yang cikgu buat. ibu bapa pun mudah faham apa yang cikgu cuba sampaikan. tahniah Raudah & Ikhwan!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Menyeluruh pemantauan dan jangka masa panjang jadi bagus

   Padam
Catat Ulasan