Cara Atasi Masalah Thumbnail Post Tidak Keluar Di Recent Post

Baru-baru ini sekali lagi aku menghadapi masalah gambar tidak keluar di recent post blog. Aku menggunakan platform blogspot ya. Jadi tak seronok bila tekan publish new post, update artikel beserta gambar tapi gambar tak keluar pun

Sakit mata sakit hati.

Pernah jadi juga sebelum ini, masa tu blogspot dalam tempoh untuk migrate dashboard lama ke dashboard baru. Tapi waktu itu ada penyelesaian sementara iaitu boleh pilih untuk tidak menggunakan template dashboard baru.

Memandangkan blogspot ‘paksa’ user guna dashboard baru memang wajiblah untuk biasakan diri. Kawan-kawan blogger lain juga pernah menghadapi masalah gambar di recent post blogspot tidak keluar, macam blogger Melaka; CX


Gigih lah aku cari artikel yang dapat membantu selesaikan masalah tapi tiada. Nak harapkan aku untuk betulkan setting di HTML memang aku tak berani kacau. Aku pernah secara tak sengaja jahanamkan coding template blog aku sebab terlupa nak buat back up template sebelum edit. Menangis lah nak betulkan semula.

Tapi aku tidaklah putus asa, apa yang aku tahu selain major edit HTML dekat setting Theme Blogspot, salah satu cara lain ialah untuk check setting spesifik post yang ada masalah.

Jadi dalam kes ini awalnya aku cuba juga baiki HTML mengikut tutorial yang aku jumpa dan tak berkesan pun. Dalam setting layout ‘Featured Post’ untuk template blog aku pun tiada masalah. 



Cara Baiki Masalah Thumbnail Post Tidak Keluar Di Recent Post

Selepas banyak kali mencuba akhirnya aku berjaya selesaikan misteri gambar tak keluar. Bangga dengan diri sendiri. Awalnya aku dah panik dan hampir nak give up je. Rupa-rupanya kecil je kesalahan yang aku lakukan.

Meh aku kongsikan apa yang berlaku.

Perkara pertama kau orang perlu buat ialah buka entri post yang bermasalah itu. Kalau diperhatikan dalam gambar di bawah; pop up message ni akan keluar bila kita upload gambar. Di setting size, pastikan kau orang pilih Original Size dan save seperti biasa. 

Kalau pilih saiz selain original, gambar tidak akan keluar di recent post. Ha simple je kan penyelesaian dia. Lepas ni kau orang check semula setting gambar masing-masing.



Tara..

Kan dah keluar gambar di recent post. Diharap perkongsian ini dapat membantu selesaikan masalah blog kau orang.


Harapnya perkongsian aku ni membantu kau orang yang ada masalah thumbnail tak keluar ya. Lain orang lain template guna, tapi harapnya berkesan la tip ni. 

3 Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

  1. ohh kena gambar size ori baru dia keluar ye :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul setakat ini, itulah penyebab gambar di blog saya tak keluar

      Padam
  2. yep, memang kena setting original size pasal ada some template sangat cerewet. Nak juga original size. Mcm kes saya dulu, gambar akan kabur kalau x set original size.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Terbaru Lebih lama