Warning message | Earnings At Risk Account Google AdSense

by - June 09, 2019

Warning message | Earnings At Risk Account Google AdSense. Assalamualaikum. Dapat warning dari google AdSense yang earnings at risk sebab blog aku tak ada ads.txt file. Aku bukanlah faham sangat apa yang dimaksudkan dengan warning tu tapi kalau ikut pemahaman aku kena letak ads.txt dekat blog untuk beri kita lebih kuasa untuk kawal siapa yang dibenarkan meletakan iklan di laman web korang dan membantu mencegah inventori palsu. (Ayat google translate)

Earnings At Risk Account Google AdSense

Earnings At Risk Account Google AdSense 

Aku tak pasti apa punca earnings adsense at risk cuma aku perasan la nilai CPC aku memang menurun gila. Lama kot bercuti update blog. bila buka je terus dapat warning macam tu dari adsense terus gabra. Bila baca dekat forum Bincang masalah Earnings At Risk Account Google AdSense memang ramai meluahkan kegusaran tentang masalah earnings ni dan masih belum yang ada bagi solutions. 

Apa itu ads.txt?

Declare authorised sellers with ads.txt

Authorised Digital Sellers, or ads.txt is an IAB initiative that helps ensure that your digital ad inventory is only sold through sellers (such as AdSense) who you've identified as authorised. Creating your own ads.txt file gives you more control over who's allowed to sell ads on your site and helps prevent counterfeit inventory from being presented to advertisers.

We strongly recommend that you use an ads.txt file. It can help buyers identify counterfeit inventory and help you receive more advertiser spend that might have otherwise gone towards that counterfeit inventory.

Cara Buat Ads.Txt File

Aku masih tak pasti cara terbaik nak selesaikan masalah ads.txt ni tapi hasil carian ada yang cadangkan untuk buat ads.txt untuk blogspot. Masa aku buat ni, iklan masih keluar seperti biasa di blog aku. In sya Allah aku akan update lepas sehari dua nak tengok warning masih ada atau tidak. 
Hanya buat langkah mudah seperti di bawah:

1. Log masuk ke Blogger.
2. Klik “settings”
3. Klik “Search Preferences”
4. Di bahagian “Monetization” cari "custom ads.txt" dan klik Edit.
5. Klik Ya.
6. Copy code ini: google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0 (gantikan pub-0000000000000000 dengan no publisher ID anda. 
7. Klik Simpan tetapan.

Boleh check publisher ID korang dekat account Google Adsense korang. 

Log in – Account – settings – Account Information 

Kalau korang dapat warning yang sama dan tahu solution nanti buatlah entri dekat blog ya. Nanti aku jenguk. 

You May Also Like

8 Comments

  1. Selain adsense, diah ada letak nuffnang tak ,, kwani pun mcm gini jugak dah setting dah , lama dah dok perhati, warning tu tetap x hilang 😂

    ReplyDelete
  2. Perkara sama berlaku pd sy..ada google cara nk atasinya tpi belum buat lgi.

    ReplyDelete
  3. pernah kena jugak..tak ingat camner solution tapi Alhamdulillah dah ok..
    Salam Aidil Fitri buat Diah sekeluarga

    ReplyDelete
  4. google adsense rabia pun dpt warning ni jgk.iklan ada je dekat blog

    ReplyDelete
  5. huhuhu T^T samalah sy pun dapat warning juga.. belum settle lgi..

    ReplyDelete
  6. Dapat jgk alert ni. Dah buat dah mcm tu n dah tanya Bro Hasrul Hassan pasal ni. Tp alert tu masih tak hilang lagi. Huhu. Tulah tgoklah dlm seminggu ni kan.

    ReplyDelete
  7. hu hu hu hu dpt jugak.
    tapi aida ignore jer.
    hmmmm nak kena tgk balik la ekk :) tq.

    ReplyDelete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.