Cara Nak Masak Spicy Buttermilk Spaghetti Style Aku

Hari pertama PKP 2.0, azam aku nak jaga makan dan kesihatan terbabas. Pagi tadi aku masak spaghetti sebagai sarapan selepas terliur tengok akak ipar aku kongsi resepi Spicy Buttermilk Spaghetti dekat Facebook dia.

Elok sangat dengan warna dia yang kuning, pekat dan kelihatan berkrim, terus tergoda nak masak ya. Oleh sebab anak-anak tak makan pedas jadi aku adjust sedikit resepi mengikut selera isi rumah. So far rasa dia sedap dan tak muak.

Bahan-bahan pun simple sahaja jadi mari aku tunjukkan cara nak masak Spicy Buttermilk Spaghetti. Oh ya, aku perasan kalau masak pasta gandingan terbaik ialah makanan laut seperti udang, kepah, ketam dan sotong ya.

Untuk resepi kali ini aku guna udang. Sedap hoi.

Cuba juga Resepi Pasta Prego Buddies Ala Carbonara Cheese




Resepi Spicy Buttermilk Spaghetti

Bahan-bahan:

2 sudu besar Butter

Dua tangkai Daun Kari

5 Cili Padi (cincang)

3 Bawang Putih (cincang)

2 keping cheese

1 Sudu besar susu pekat

1 sudu kecil Tepung Jagung, untuk pekatkan kuah

1 sudu kecil Serbuk Kari

Garam secukup rasa

Udang

Dua genggam Spaghetti yang direbus

Sedikit air rebusan Spaghetti




Cara-cara membuatnya ialah:

Cairkan butter. Masukkan daun kari, bawang putih dan cili padi. Tumis sehingga naik bau. Aku tak letak cili padi jadi aku gantikan dengan serbuk kari. 

Kemudian masukkan udang. Kacau sehingga udang masak.

Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit. Kalau nak berkuah letak banyak, aku letak sedikit sebab nak kuah tu sekadar membasahi Spaghetti.

Masukkan susu pekat, cheese dan kacau sebati. Perasakan dengan garam.

Kemudian masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air. Kacau sehingga kuah pekat.

Masukkan Spaghetti yang direbus dan gaul sebati.

Siap.

Resepi Meatball Carbonara


Bagi aku yang suka rasa creamy, gabungan cheese dan susu pekat tu memang terbaik lah. Cukup untuk menggantikan susu segar / susu cair. Hidangan ni boleh juga jadi hidangan istimewa jamu kawan-kawan datang ke rumah.

Tapi PKP ni kita jamu perut ahli keluarga sendiri saja lah.

Oleh sebab ada lebihan cheese Mozarella, Pizza Topping dalam fridge maka aku taburkan atas Spaghetti. Lepas makan rasa menyesal sebab aku plan nak kurus. Ahaks.



Serius rasa macam makan dekat restoran. Bagi yang ada anak kecil boleh la cuba.

Post a Comment

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.

Terbaru Lebih lama