Cara Upload Gambar di Blog Melalui Handphone

Assalamualaikum,

Kali ni nak share satu tips/ tutorial tentang cara nak upload gambar di blogspot melalui handphone. Ni based on my experience bila kena upload task on the spot, bila nak masukkan gambar yang kita snap tak ada dalam option untuk di pilih. 

Boleh refer contoh macam kat bawah. Kan seketul je kan yang appear:



upload pictures
Selain dari option nak upload gambar from phone kita boleh gunakan cara kedua iaitu from URL. Ok aku nak share ada dua cara nak dapatkan URL. Satu untuk http dan lagi satu untuk http (secure punya) yang https digunakan oleh blog yang memang setting hanya benarkan code https sahaja. contoh macam blog aku. Nak explain lebih tak expert sangat. 

Sorry picture size kecik tapi dia bagi warning error tulisan merah tu. 



Nanti kalau upload link yang http akan keluar error mentioned yang tak boleh mix between http dan https setting. Ha begitu. Ok jom tengok dua website yang offer convert images dan hasilkan link URL. 

1. http://tinypic.com/ yang ni khas untuk blog yang free nak guna http or https. Simple step register dan kemudian upload je gambar kat situ then copy link yang tulis " Direct Link for Layouts" 

kemudian upload from URL yang di copy tadi


2. https://ctrlq.org/images/ yang ni pulak khas untuk blog template yang setting allow https je dekat blogspot. Contoh macam aku kena ada https tu. Best nya kalau guna yang ni, tak perlu register pun. Boleh upload and dapat kan URL on the spot. 


Bila dah upload boleh copy link "Direct Link (URL) dan upload macam aku explain kat atas tadi. 

Ok setakat tu je tips aku dapat kongsi. Semoga bermanfaat ya. 




4 comments:

  1. Siqah kadang2 tulis post kat phone tapi kalau nak upload photos mesti guna laptop. Tak reti nak guna phone. Hehe.

    TQ for the tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau normal memang suka upload dekat laptop je lagi senang. Kadang-kadang nak urgent kan? Tq sudi singgah

      Delete
  2. Jarang update guna fon. Sebab rasa tak puas. Klau tulis pon xupload, save je, guna lappy baru post ^^'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab kecik sangat kan? Hahahha xpe ni tips utk urgent je. Tq sudi singgah

      Delete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.