Resepi Ayam Bakar Mudah

Assalamualaikum,


Oleh sebab dah bosan ulang makan ayam goreng, ayam masak sup, sambal ayam dan gulai maka malam minggu lepas terfikir nak bakar ayam pulak.

Dah bakar ayam ni lauk lain tak perlu dah kot, lepas tu makan sekali dengan ulam timun Jepun. Memang berselera makan nasi.

Jom tengok bahan-bahan dan cara-cara mudah nak bakar ayam:

Bahan-bahan:

4 ketul ayam.
Bawang merah 5 biji
Bawang putih lima ulas
Halia seinci
Dua sudu gula
Satu sudu serbuk kari
Sedikit garam


Cara-cara:

*blend semua bahan dan perapkan ayam selama setengah jam, lagi lama lagi bagus.
Cara-cara:
*blend semua bahan dan perapkan ayam selama setengah jam, lagi lama lagi bagus.
*bakar ayam pada suhu, 200 c selama 40-60 minit. Panaskan oven sepuluh minit awal. Api atas bawah.

sebelum
Add caption



Selepas siap. siap ada kuah. 

Selamat Mencuba. 

4 comments:

  1. sedapnya nampakk ! boleh try buat ni nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kena dgn tekak. kena cube sbb senang sgt

      Delete
  2. Wah! nampak pun dah sedap,apatah lagi bila masuk mulut~ huhuhu thanks for sharing! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2. sharing sebab resepi mudah dan sedap

      Delete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.