Bila Waktu Terbaik Minum Susu?




khasiat susu

Assalamualaikum, 

Tak pasti waktu awak semua menikmati susu, tapi dah memang jadi amalan Kak Diah sekeluarga minum susu adalah semasa sarapan pagi. Lama-lama jadi tabiat. Minum susu hanya di waktu pagi lebih tepata adalah semasa ber sarapan. Sebab kebiasaan lepas sarapan baru mulakan aktiviti harian seperti mengemas, berkebun dan bekerja.

Tapi, kalau tengok cerita Hindustan atau Orang putih diaorang minum susu waktu malam la pulak. Mesti ada scene parents mak sure anak minum susu sebelum tutup lampu bilik tidur. Kalau cerita hindustan pula isteri hidangkan susu campur kunyit. 

Kak Diah baru tahu waktu terbaik nak minum susu adalah bergantung kepada situasi kita sendiri. Waktu pengambilan susu akan berikan pengaruh yang berbeza. 150 ml hingga 200 ml setiap hari merupakan kadar yang dicadangkan untuk pengambilan susu harian. 

Minum susu di waktu pagi sesuai untuk mereka yang

#1 Inginkan sarapan yang mengenyangkan dan tinggi protein. Susu mengandungi Kalsium, Protein, Kalium, Magnesium, Fosfor, dan beragam Vitamin.

#2 Melakukan aktiviti berat atau melakukan olahraga. 

#3 Orang yang sedang berdiet suka minum susu sebab akan berasa kenyang lebih lama.

#4 Susu sebagai pelawas jika diminum pada waktu pagi sesuai sangat untuk yang cuba turunkan berat badan.

Pengambilan susu di waktu Petang / Malam

#5 Minum susu suam akan membantu mereka yang ada masalah sukar tidur. Tubuh akan terasa tenang dan tidur lebih nyenyak. 

#6 Selepas seharian sibuk bekerja, maka minum susu di malam hari dapat membantu tubuh anda agar lebih santai. 


Apa pun manfaatnya jangan lupa ambil susu dah la ye. Dulu Kak Diah liat nak minum susu sebab rasa dia tu kan. Mengundang muntah sangat. Tapi lepas usia menjangkau 30 an ni rasa insaf tu lagi tinggi. Tu sedar diri minum tu. 

Semoga perkongsian kali ni bermanfaat. 


*credit picture - Kedai Sihat 
*credit tips - Sinar.my

20 comments:

  1. Siqah suka minum susu. Akan minum susu sebelum tidur. Orang kata diary products boleh banyakkan jerawat. Tapi dah suka, Siqah minum jela. Sedap :D

    ReplyDelete
  2. perkongsian yg bermanfaat.. 😉

    ReplyDelete
  3. I memang jarang minum susu... Tapi kalau nak minum, patutlah piih waktu yang terbaik.. best!

    ReplyDelete
  4. Mak memang tak miss minum susu setiap hari then topup Calcium pula waktu malam. Terbiasa dah dari kecik well except actually part supplement tu, kena increase intake sebab dah 30s and BF lagi.

    ReplyDelete
  5. Rose pun kalau minum susu pagi. kadang-kadang je minum waktu malam.
    Betul juga, nak minum kena ikut kesesuaian badan kita juga kan.

    ReplyDelete
  6. Owhh jdi klau nak mudah tidur, kita disarankan minum susu hangat pada belah malam yer ? Boleh diamakan nie tp sy jenis xminum susu putih. Acane nie...

    ReplyDelete
  7. I love to drink milk before sleep as is promote a better sleep. I will heat up the milk and consume it when hot. I prefer skin milk.

    ReplyDelete
  8. Thanks atas perkongsian. Selalu minum susu waktu pagi jer. Waktu malam jarang. Kena amalkan pagi dan malam lebih baik yer.

    ReplyDelete
  9. Baru tahu pasal benda ni. Selama ni sis silap lah ekk..selalu minum susu waktu pagi, anak2 pun sis bagi minum susu wkatu pagi..adehhh. Lepas ni kena tukar lah kebiasaan tersebut. Terima kasih atas perkongsian ya

    ReplyDelete
  10. Minum susu itu teramat penting buat kesehatan tubuh terutama bagi yang sedang diet.

    Orang minum susu beda beda ya waktunya. Misalnya nih jika minum pagi bisa sebagai cadangan tenaga.

    ReplyDelete
  11. I memang minimum Susu suam waktu Malam. Senang tidur Dan next day senang buang air besar. Huhuhu..susu jgn abaikan sebab is baik for bone strengthening too.

    ReplyDelete
  12. susu yang i suka ialah susu yang rendah lemak dan bebas gula mengarut...
    itu adalah yang terbaik cuma rasa susu segar memang pelik lah, usually suka beli yang farm fresh chocolate flavor... heee...

    anak i minum susu ikut suka mereka je la haha..

    ReplyDelete
  13. Setuju!
    AS kalau sembelit, susah nak membuang, AS selalu minum susu tahap "melantak" tau hahaha. Kadang sampai 3 ke 4 gelas sepagi tau.

    ReplyDelete
  14. Usia 30 tahun keatas ni memang memberi kesedaran dalam keadaan kesihatan kan. Badan mula lah Sakit-sakit dan kita pun terfikir, kena makan suplimen ke? Kena minum susu Anlene ke? Hahaha. Ruby baru tau manfaat waktu waktu sesuai minum susu. Tq! Saya minum dua kali sehari.

    ReplyDelete
  15. Kita selalu minum susu time pagi dan sebelum tidur malam... Selalunya bila sukar untuk tidur...

    Anyway, terima kasih untuk info nie

    ReplyDelete
  16. I love milk and for sure will drink day and night. Now add on drinking onega milk and also formula milk for adult... Once a while will buy fresh milk. Milk is very important for all especially ladies...

    ReplyDelete
  17. Rawlins akan minum sebelum tidur sebab kalau minum masa breakfast, memang Rawlins straight ke toilet. Hehe

    ReplyDelete
  18. Good info ni sis. Tapi saya plak memang kurang minum susu. Tapi tal salah nak ambil tahu kan

    ReplyDelete
  19. Oh, tak pernah terfikir pulak pasal ni. Tapi betul jugak eh point kat atas tu, kena take note ni.

    ReplyDelete
  20. Ika jarang minum susu . Tapi kalau minum ika pilih yang perisa sstrawberry baru la lalu nak minum hehhe.

    ReplyDelete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.