Ada Apa Dengan Lagu Hikayat Benladin (Lirik Lagu)

Ada Apa Dengan Lagu Hikayat Benladin (Lirik Lagu) | Masa first time dengar lagu Hikayat Benladin ni masa dalam kereta. Masa tu dah terdetik, sedap juga lagu ni. Sebutan lirik dia jelas so tak la terpinga-pinga bila penyanyi Benladin ni rap. Nama penyanyi ni pun unik, ingat sekadar nama pena dalam industri hiburan je rupanya memang nama dia. 

Terus la google, cari biodata dia. Rupa-rupanya Benladin pernah sertai rancangan realiti kanak-kanak suatu masa dulu. Patut la macam familiar muka dia. Khabarnya lagu ni ditulis oleh Malique. Patut la gempak. 

Hikayat Benladin Lirik
Muhammad Benladin Munshi Shaihan
*Credit Google Image

Diah satu keluarga suka lagu ni, kalau dengar lagu ni automatik kami goyang-goyang ala budak hiphop baru nak up. eh! Walau tak faham sangat Bahasa kiasan dalam lagu ni asalkan tiada unsur mencarut kira ok la untuk jadi lagu favourite anak beranak. 

Biodata Benladin

Nama sebenar dia ialah Muhammad Benladin Munshi Shaihan dan berusia 17 tahun. Bakal menduduki SPM tahun ni. Benladin dilahirkam pada 11 September 2001. 

Video lirik rasmi lagu rap yang bertajuk Hikayat Benladin adalah merupakan ciptaan Malique dan Dedeq. Benladin pernah menyertai pertandingan nyanyian kanak-kanak “Idola Kecil musim kelima”. 



Lirik Hikayat Benladin 

Mereka keluar masuk gua
Mencuba mencari di mana ada
Mencuba meneka di mana saya
Mata kasar takkan dapat jumpa

Niat enson matakaji semar ngiseng
Akulah Benladin, Hikayat Benladin

Suara dah bergema, suara sakti hamba
Dalam gelombang bawa aura ke udara
Separa manusia, separa luar biasa
Gurau senda dengan kata-kata sang pujangga

Kalau main api, janganlah tambah gasolin
Mesti hati-hati janganlah seperti lilin
Jika mahu terang, biar terang dengan betul
Jangan jadi arang, jadi arang buat kotor

Kerna atas muka ada selendang suci
Maka hias ia biar terpampang seri
Akulah ilustrasi, definisi gergasi
terhasil dari eksperimentasi radiasi bunyi

Buka mata minda luas seperti lautan
Usah fikir bukan-bukan, kata bukan-bukan
Nenek tua sebongkok tiga, cubalah nenek cari cucu di mana ada

Mereka keluar masuk gua
Mencuba mencari di mana ada
Mencuba meneka di mana saya
Mata kasar takkan dapat jumpa

Niat enson matakaji semar ngiseng
Akulah benladin, Hikayat Benladin

Masuk tempat orang, jadi kucing bukan singa
Jangan cuba jadi cacing nak jadi garuda
Jika mulut murai tukar paruh jadi tiung
Kalau cuma gusi jangan lagaknya bersiung

Setakat dua tangan janganlah nak berangan
Si tikus datang bekal dua belas beruk baran
Telan lauk enak lepas makan pandai simpan
Pandai-pandailah tanggung binasa perbuatan
Pecut laju-laju sampai dia terpelanting
Bukan pekara bijak lari-lari bawa gunting
Diajak berteman rupanya musang berjanggut
Pura-pura sejuk masuk berkongsi selimut

Baik berpada-pada jahat jangan sekali
Hidup punya hukum karma kau harus mengerti
Salam perkenalan dengan ritma dan puisi
Nama patik Benladin mengundurkan diri

Putih-putih melati Ali Baba
Merah-merah mawarnya si Norsiah
Jika diikutkan rasa Kassim Baba
Kelak akhirnya berputih mata

Mereka keluar masuk gua
Mencuba mencari di mana ada
Mencuba meneka di mana saya
Mata kasar takkan dapat jumpa

Niat enson matakaji semar ngiseng
Akulah Benladin, Hikayat Benladin

Putih-putih melati Ali Baba
Merah-merah mawarnya si Norsiah
Jika diikutkan rasa Kassim Baba
Kelak akhirnya berputih mata

Benladin 

1 comment:

  1. muka dia memang familiar kan. rupanya sebab idola kecil tu lah. hehe. akhirnya terserlah jugak bakat semualajadi dia :)

    ReplyDelete

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.