Tutorial Compress Picture Online


compress gambar

Assalamualaikum

Kalau hari tu dah bebel tentang SEO & Performance blog kali ni nak kongsi pula tentang website online untuk meng ‘compress’ kan gambar-gambar yang di upload di website/blog korang tanpa menjejaskan kualiti/pixel gambar. Gambar akan maintain cantik dan tak pecah.

Kenapa penting ke compress gambar ni?

Ala malas la kak nak compress bagai baik upload je terus. Leceh la. Ok jawapan akak terpulang kat korang ya, blog korang. Yang berat nak loading blog korang. Kih3.

Salah satu sebab utama kenapa kena compress atau kecik kan gambar yang diupload adalah supaya page speed nak loading tu tak lama. Berat blog pun cun so tak la orang menyampah nak tunggu page korang keluar. Ha begitu. Akak pun tak pandai sangat nak explain detail dan korang boleh refer kepada yang pakar ya.

Oh ye, nak compress bukan hanya untuk upload dekat blog and website tapi kalau nak send file bergambar atau masukkan gambar dalam resume pun perlu compresskan mengikut kesesuaian. So amat berguna.

Dua website yang jadi favourite akak sekarang adalah si Panda dan io Compress. Dua-dua ni tak perlu register dan paling penting dia free untuk digunakan. Tak perlu tutorial untuk guna, just upload gambar yang korang nak dan tunggu selesai compress boleh la download dan save.

Untuk compress picture Guna si Panda tekan sini Tiny si Panda
Untuk compress picture Guna si Io Compress tekan sini io Compressor

Itu sahaja untuk perkongsian kali ni. Moga bermanfaat.

0 comments:

Post a Comment

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.