Biskut Tart Coin Coklat / Tart Cadbury Viral

Biskut Tart Coin Coklat  / Tart Cadbury Viral | Oleh sebab resepi ni banyak kali melintas dekat newsfeed Facebook maka gagahkan diri belajar buat biskutTart Coklat. Dari dulu lagi lebih suka tart bulat lima posen kalau compare dengan tart gulung nenas tu. Jadi kali ni guna resepi tart Cadbury yang viral tu tapi tukar acuan tart bulat letak coklat. Resepi asal guna coklat keping jenama Beryl’s tapi coklat tu habis so beli je la apa yang ada. Hasil sama je tapi ada tips nak bagi tart dan coklat nampak cantik. Tips aku kongsi kat bawah ya. 

Bahan-bahan kat bawah ni adalah resepi asal tapi aku hanya cuba untuk separuh adunan. Macam 500 gram butter aku just guna 250gram. Almaklumlah first time buat takut tak jadi membazir. Separuh adunan boleh dapat dalam 40-45 biji biskut tart coklat acuan bulat. 
Tart Cadbury Viral
Resepi asal Tart Coklat Cadbury 
500gram butter / marjerin
4sb susu pekat
2 sb minyak sapi (optional)
2 biji kuning telur
Kacau bahan-bahan sehingga sebati. nak guna tangan atau hand mixer terpulang. 

Pewarna kuning 
4sb susu tepung 
Essen Vanilla
Masukkan sedikit demi sedikit 

2 sb tepung jagung
2 sb tepung kastard
4 cawan tepung gandum
Masukkan sedikit demi sedikit sehingga terbentuk doh. Rehatkan doh selama 30 minit dan kena tutup. 

Untuk sapuan atas tart
3 biji kuning telur
Pewarna kuning 
5 sk susu segar
-kocakkan semua bahan

Panaskan oven dan Bakar pada suhu 160c api atas bawah selama 20 minit. 
Ikut kesesuaian oven masing-masing. 
Resepi Biskut Tart Coklat
sebelum dibakar
Resepi biskut viral
Baru keluar oven masih panas
Tips:
Aku tak letak minyak sapi tapi masih sedap
Portion susu tu sedang elok tak manis sangat tart
Tepung gandum jangan lebih dari 4 cawan
Kalau nak tinggalkan doh sebab ada kerja lain sila wrap atau simpan dalam bekas tertutup. 
Sapuan atas tart aku guna baki telur putih yang dicampur dengan pewarna kuning
Aku bakar 15 minit pertama tanpa coklat dan kemudian baru letak coklat keping sebab dia cair dan coklat jadi menggerutu. Lepas tart sejuk masuk 1 minit dalam fridge untuk keraskan coklat. (sebab aku guna coklat murah agaknya. Kalau guna Beryl’s atau Cadbury tak cair orang kata.

Selamat mencuba. Tak susah sangat kalau dibandingkan buat nasi Arab. 
Tart sedap
Tart Coklat yang sedia untuk dimakan

1 comment:

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Terima kasih sudi comment.